Výroba domácích donutů je jednodušší, než si myslíte. Jsou hotové asi za 2 hodiny a chutnají jako z vaší oblíbené pekárny.
Ingredience
- 1 šálek plnotučného mléka
- 1 lžíce droždí
- 65 g krystalového cukru
- 2 vejce
- 86 g másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 500 g hladké mouky
- 1-2 šálky oleje
- 240 g moučkového cukru
- 80 ml smetany
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Připravte těsto: V mixéru ušlehejte teplé mléko, droždí a cukr. Přikryjte a nechte 5 minut odstát. Po 5 minutách by měla být směs na povrchu trochu napěněná.
- Přidejte vejce, máslo, vanilku, muškátový oříšek, sůl a 245 g mouky. Šlehejte 1 minutu při nízkých otáčkách. Přidejte zbývající mouku a šlehejte při střední rychlosti, dokud se těsto nespojí a neodlepí od stěn mísy. V případě potřeby přidávejte další mouku po lžících, dokud se těsto neodlepí od stěn. Nepřidávejte však příliš mnoho mouky.
- Uhněťte těsto: Těsto nechte v mixéru a šlehejte další 2 minuty nebo hněťte 2 minuty ručně na lehce pomoučeném povrchu.
- Nechte těsto vykynout: Lehce vymažte velkou mísu olejem. Vložte těsto do mísy a otáčejte jím, aby se pokrylo olejem ze všech stran. Mísu zakryjte alobalem, fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte těsto kynout v teple asi 1,5-2 hodiny.
- Tvarujte donuty: Když je těsto hotové, propíchejte ho, aby se uvolnil vzduch. Vyjměte těsto z mísy a vyklopte ho na lehce pomoučněnou plochu. V případě potřeby těsto znovu propíchejte, aby se uvolnily všechny vzduchové bubliny.
- Pomocí válečku těsto rozválejte na tloušťku 1,5 cm. Pomocí vykrajovátka připravte 12 donutů.
- Vyložte plech pečicím papírem. Položte na něj donuty a vykrojené zbytky těsta. Volně je přikryjte a nechte odpočívat, zatímco budete zahřívat olej. Během odpočinku se trochu zvednou. Na další plech položte chladicí mřížku.
- Nalijte olej do hrnce a zahřejte na 190 °C. Vložte 2-3 donuty a smažte je 1 minutu z každé strany. Opatrně je vyjměte a usmažené donuty položte na připravenou mřížku.
- Připravte polevu: Cukr, smetanu a vanilkový extrakt ušlehejte dohromady. Každý teplý koblížek (nečekejte, až vychladne) namočte do polevy a ujistěte se, že je potřený z obou stran.
- Položte zpět na připravenou mřížku, protože přebytečná poleva stéká dolů. Asi po 20 minutách poleva ztuhne.