Kdo by neměl rád donuty? Přinášíme vám nejlepší recept na tradiční donuty bez kynutí, které si doma připravíte snadno a rychle.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 20 minut
- Chladnutí: 1 hodina
- Celkem: 1 hodina 35 minut
Ingredience na donuty
- 3 šálky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- ⅔ šálku cukru krystal
- 4 lžíce másla pokojové teploty (57 g)
- 3 velké žloutky
- 1 kelímek zakysané smetany (240 g)
- řepkový olej na smažení
Ingredience na polevu
- 2,5 šálku moučkového cukru (300 g)
- 5 lžic vody
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
- Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sůl a muškátový oříšek. Ve velké míse nebo v míse stojanového mixéru smíchejte máslo a cukr. Šlehejte na střední rychlost, dokud se dobře nespojí, asi 1 minutu.
- Přidejte žloutky. Šlehejte při střední rychlosti, dokud nebudou lehké a nadýchané, asi 2 minuty. Vyškrábejte mísu. Přidejte zakysanou smetanu a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Přidejte směs mouky. Šlehejte na nízkou rychlost, dokud se dobře nespojí, a jednou seškrábněte mísu, abyste se ujistili, že je vše zapracováno. Těsto seškrábněte do mísy, přikryjte a dejte do chladničky nejméně na 1 hodinu nebo dokud neztuhne, a maximálně na 1 den.
- Naplňte velký hrnec s těžkým dnem olejem do hloubky 2 cm. Umístěte na plotnu střední teplotu. Velký plech vyložte papírovým sáčkem nebo papírovými utěrkami.
- Zatímco se olej zahřívá, vyklopte vychlazené těsto na dobře pomoučený povrch. Těsto dobře poprašte moukou. Vyválejte těsto na tloušťku 1 cm.
- Kulatým vykrajovátkem na sušenky obaleným v mouce vykrájejte z těsta kolečka. Kulatým vykrajovátkem o menším průměru vykrojte uprostřed každého kolečka otvory.
- Koblihy položte na plech vyložený pergamenem. Opatrně vložte do horkého oleje 2 až 3 koblihy najednou. Smažte 2 minuty (zpočátku budou klesat ke dnu, ale asi za 5 až 10 sekund by měly vyplavat). Obraťte a smažte další 2 minuty. Obraťte ještě jednou a smažte 30 až 60 sekund nebo dozlatova.
- Koblihy vyjměte děrovanou naběračkou nebo sítkem a nechte je okapat na papíře.
- Zatímco jsou koblihy teplé, prosejte moučkový cukr do středně velké mísy. Do hladké hmoty zašlehejte vodu, vanilku a sůl.
- Do polevy namočte vrchní část koblihy. Položte na drátěný chladicí stojan glazurou nahoru a nechte několik minut vychladnout.
- Podávejte teplé nebo je nechte zcela vychladnout. Zbylé koblihy lze přikryté skladovat při pokojové teplotě až 3 dny.