Připravte si vlastní verzi tohoto oblíbeného jídla s chilli a česnekovou omáčkou. Domácí doner kebab podávejte s chlebem pitta a strouhaným zelím.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 50 minut
- Celkem: 1 hodina 10 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 500 g jehněčího mletého masa
- 1 malá cibule, nahrubo nastrouhaná
- 4 stroužky česneku, mleté nebo jemně nastrouhané
- 100 g čerstvé strouhanky
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička sušeného oregana
- ¼ lžičky uzené papriky
- slunečnicový olej na potření olejem
- k podávání: pitta chleba, nakrouhané červené nebo bílé zelí, nakrájená cibule, nakrájená rajčata, nakládané chilli papričky, chilli omáčka, česneková omáčka, tahini
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Všechny ingredience kromě oleje vložte do kuchyňského robotu s velkou špetkou soli a hodně mletého pepře.
- Mixujte, dokud se vše nespojí a nenaseká dohromady.
- Velký plát alobalu potřete olejem, vyklopte doprostřed masovou směs a vytvarujte z ní velmi silný válec, zhruba ve tvaru lilku.
- Fólii pevně srolujte a konce stočte.
- Položte je na mělký plech a pečte v troubě 35-40 minut, občas je otočte, nebo dokud digitální teploměr po propíchnutí uprostřed neukáže 75 °C.
- Nechte kebab trochu vychladnout a poté alobal rozbalte. Vraťte ho na plech a opečte pod grilem.
- Položte jej na prkénko a nakrájejte na tenké plátky.
- Pro úplný doner můžete kebab podržet vidličkou na pečení nebo kovovou špejlí a nakrájet.
- Kebab podávejte s teplým chlebem pitta a některou z dalších příloh, včetně chilli omáčky a česnekové omáčky.