Tento veganský recept na tacos obsahuje chuťově výrazné taco maso s klasickými přílohami, jako je pico a salát. Snadná veganská večeře za 30 minut.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 30 minut
- Počet porcí: 8 až 10
Ingredience
Pro veganské taco maso
- 2 šálky celých vlašských ořechů
- 220 g žampionů baby bella
- 2 lžíce sójové omáčky nebo tamari
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce kmínu
- ½ lžíce uzené papriky, cibulového prášku a česnekového prášku
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje, rozdělené
Pro veganské tacos
- plechovka smažených fazolí (425 g)
- 1 nádoba čerstvého pico de gallo
- nakrájený ledový salát
- 1 šálek konzervované kukuřice
- Chipotle omáčka – volitelně (nebo předem připravená Cilantro omáčka, nebo Yum Yum omáčka s veganskou majonézou)
- 8 až 10 moučných nebo kukuřičných tortill
Zálivka (volitelně)
- veganský sýr
- nakládaná cibule
- nakládané jalapeňos
- guacamole
- pálivá omáčka nebo taco omáčka atd.
Postup
- Připravte veganské taco maso: houby nakrájejte je nahrubo.
- Vložte je do velkého kuchyňského robotu, přidejte ořechy a tamari, kečup, kmín, koření a sůl.
- Několikrát jemně mixujte, dokud není vše rovnoměrně nasekané, a dávejte pozor, abyste to nepřehnali (jinak to bude příliš kašovité).
- Pokud nemáte kuchyňský robot, nasekejte vše nahrubo kuchařským nožem a vložte do mísy s kořením.
- Uvařte veganské taco maso: na nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středně nízké teplotě.
- Za stálého míchání vařte 7 až 10 minut, dokud maso nepustí všechnu tekutinu a poté se nevysuší a nezhnědne.
- Vmíchejte zbývající 1 lžíci olivového oleje.
- Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
- Skladujte v chladu po dobu 1 týdne nebo zmrazte na plechu, poté vložte do uzavřené nádoby a zmrazte až na 3 měsíce.
- Připravte zálivku: na plotně zahřejte smažené fazole s ½ lžičky kmínu a několika špetkami soli.
- Nakrájejte ledový salát.
- Připravte omáčku: v případě potřeby připravte omáčku Chipotle nebo omáčku Yum Yum s veganskou majonézou (nebo si předem připravte koriandrovou omáčku).
- Tortilly ohřejte a ožehněte tak, že je položíte na otevřený plynový plamen na střední teplotu na několik vteřin z každé strany a obrátíte kleštěmi, dokud nejsou lehce zčernalé a teplé.
- Připravte tacos: na tortillu přidejte velkou lžíci smažených fazolí, na ně veganské maso, pico de gallo, salát, kukuřici a omáčku.