Vyzkoušejte recept na domácí vaječný koňak, který vydrží v ledničce i několik dní.
Ingredience
- 12 velkých vajec
- 1 a 1/2 šálku cukru
- 1/2 lžičky soli
- 8 šálků plnotučného mléka
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 2 šálky husté smetany ke šlehání
- Další muškátový oříšek, volitelně
- Bourbon/rum, volitelně (dle chuti)
Postup
- V hrnci vyšlehejte vejce, cukr a sůl. Postupně přidejte 4 šálky mléka; vařte a míchejte na mírném ohni, dokud teploměr neukáže 80-85 °C, 30-35 minut. Nedovolte, aby se vařilo. Ihned přelijte do velké mísy.
- Vmíchejte vanilku, muškátový oříšek a zbývající mléko. Vložte mísu do ledové vodní lázně a míchejte, dokud mléčná směs nevychladne. (Pokud se směs oddělí, zpracujte ji v mixéru do hladka.)
- Přikryté uchovávejte v chladničce, dokud nevychladne, nejméně 3 hodiny.
- Při podávání vyšlehejte smetanu. Jemně ji zašlehejte do vychlazené mléčné směsi. V případě potřeby posypte před podáváním dalším muškátovým oříškem.
- Vaječný koňak lze přikrytý skladovat v chladničce několik dní. Před podáváním ho ušlehejte.
- Pokud se chystáte pohostit osoby starší 18 let, okořeňte tento jednoduchý recept na vaječný koňak bourbonem nebo tmavým rumem.