Pokud máte v lednici vejce, cukr, mléko a smetanu, můžete si vaječný koňak dát kdykoli dostanete chuť.
Ingredience
- 6 velkých vajec
- 1 hrnek krystalového cukru
- 2 hrnky plnotučného mléka
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 1/2 až 1 a 1/2 hrnku bourbonu, rumu, koňaku nebo směsi (volitelně)
- Čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek na podávání
Postup
- Oddělte žloutky od bílků, žloutky dejte do střední mísy a bílky do velké mísy. Bílky přikryjte a uložte do chladničky, dokud je nebudete potřebovat, nebo je zmrazte, pokud vaječný koňak zraje déle než jeden den.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem, dokud směs nebude hladká, krémová a zesvětlá do citronově žluté barvy. Přidejte mléko, smetanu a likér a šlehejte, dokud se nespojí.
- Mísu zakryjte a nechte v chladničce alespoň 1 hodinu. Čím více likéru přidáte, tím déle vydrží – nealkoholický vaječný koňak byste měli spotřebovat do 1 dne.
- Vaječný koňak s 1/2 až 1 hrnkem likéru vydrží několik dní, vaječný koňak s 1 a 1/2 hrnkem likéru vydrží několik týdnů a bude dále pěkně zrát a houstnout.
- Těsně před podáváním ušlehejte odložené bílky, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Přeneste vyšlehané bílky do mísy s vaječným koňakem a jemně je vmíchejte do základu – tím získá vaječný koňak pěnivou, extra krémovou strukturu. Některé bílky budou také plavat na povrchu jako pěna z cappuccina.
- Vaječný koňak přelijte do džbánu nebo misky na punč. Podávejte v jednotlivých sklenicích a navrch nastrouhejte muškátový oříšek.