Tyto domácí vaječné závitky jsou na povrchu křupavé a mají výživnou vepřovou a zeleninovou náplň.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 1 hodina 15 minut
- Počet porcí: 40 závitků
Ingredience
- 40 mražených vaječných rolád, rozmražené
- 85 g rýžových nudlí vermicelli (čínské rýžové tyčinky)
- 450 g mletého vepřového masa
- 230 g žampionů, hnědých nebo bílých
- 1 střední cibule, jemně nakrájená
- 2 střední mrkve, nastrouhané nebo nakrájené na nudličky
- 280 g zelí nakrájeného na tenké plátky
- 2 lžičky soli nebo podle chuti (rozdělit)
- 1/2 lžičky černého pepře nebo podle chuti
- 1 a 1/2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- arašídový olej nebo řepkový olej na smažení
- 1 vejce (rozšlehané) na utěsnění vaječných závitků
Postup
- Nudle vložte do velké žáruvzdorné mísy a zalijte je horkou vodou.
- Oddělte nudle od sebe tak, že je vidličkou roztáhnete od sebe, a nechte je 5-7 minut odpočívat, aby změkly.
- Poté je propláchněte studenou vodou, aby se zchladily, a pak je opravdu dobře slijte.
- Rýžové nudle nakrájejte na prkénku asi na 1palcové velké kousky a přendejte je do velké mísy.
- Hlubokou pánev postavte na střední/vysoký plamen.
- Přidejte 1 lžíci oleje a osmahněte mleté vepřové maso, dokud se nepropeče, a dochuťte 1/2 lžičky soli.
- Přeneste do mísy s nudlemi.
- Na stejnou pánev přidejte 2 lžíce oleje, na plátky nakrájené houby, na kostičky nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev.
- Smažte do změknutí (5-6 minut), pak přidejte 4 hrnky zelí a smažte, dokud nezvadne (2 minuty).
- Dochuťte 1/2 lžičky soli a přendejte do mísy s nudlemi.
- Směs na vaječné rolky ochuťte 1 lžičkou soli, 1/2 lžičky černého pepře, 1 a 1/2 lžíce sójové omáčky a 1 lžičkou sezamového oleje.
- Protože je náplň zcela uvařená, ochutnejte ji a podle chuti přidejte další koření. Případnou přebytečnou tekutinu z náplně slijte.
- Odlepte 1 obal od vaječné rolky a položte jej na čistou pracovní plochu do tvaru trojúhelníku.
- Zbylé obaly na rolády přikryjte vlhkou papírovou utěrkou, aby nevyschly.
- Na spodní třetinu obalu přidejte 1/4 hrnku náplně.
- Spodní roh přehněte přes náplň a zastrčte pod ni.
- Pevně srolujte směrem ke středu, pak přehněte boky, znovu srolujte a poslední plát lehce potřete rozšlehaným vejcem a srolujte, aby se uzavřel.
- Postup opakujte se zbývajícími roládami.
- Vytvarované závitky uchovávejte přikryté fólií, aby nevyschly.
- V hrnci nebo fritéze rozehřejte olej na 175 °C.
- Smažte 5-7 vaječných závitků najednou po dobu 5-6 minut nebo dokud nejsou zlatavě hnědé a křupavé.
- Vajíčka by měla v oleji prskat.
- Během smažení udržujte teplotu oleje v rozmezí 170-175 °C.
- Před podáváním s oblíbenou omáčkou je přendejte na mřížku a nechte 15 minut vychladnout.