Medvědí česnek je super, můžete ho přidávat do veškerého jídla. Je vhodný do pomazánek, polévek, hlavních jídel i salátů. Má prostě všestranné využití. Medvědí česnek je použitý právě do houbového ragú, ke kterému se skvěle hodí domácí těstoviny a k tomu všemu i zastřené vejce, jehož příprava je pro některé stále velkou záhadou.
Ingredience
- 350 g hlívy ústřičné
- 375 g žampionů
- 400 g mražených lesních hub
- 250 ml farmářské smetany (31%)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 dcl bílého vína (jnapříklad Sauvignon)
- šťáva z půlky citrónu
- 30 g másla
- olivový olej
- sůl
- pepř
- špetka muškátového květu
- svazek medvědího česneku
Postup
- Žampiony očistěte a nakrájejte je na plátky. Hlívu nakrájejte na kousky.
- Cibuli a česnek zbavte slupky a obojí nakrájejte nadrobno.
- Na pánvi rozpusťte máslo a přilijte k němu trochu olivového oleje.
- Do pánve nyní vhoďte cibuli s česnekem, ztlumte plamen a restujte.
- Když je cibule dosklovata, přidejte nakrájené čerstvé houby a přidejte i ty mražené.
- K houbám přilijte víno.
- Na vyšším středním plameni nyní duste.
- Přidejte sůl, pepř a muškátový květ.
- Když jsou houby podušené, přidejte smetanu, chvíli ještě směs duste, ale smetana by se neměla moc zredukovat.
- Nakonec přidejte šťávu z citrónu a posekaný medvědí česnek.
Ingredience na domácí těstoviny
- 500 g hladké mouky typu 00
- 150 g semoliny
- 150 g žloutků
- 3 vejce
Postup
- Všechny suroviny nasypte do mísy od robota.
- Zvolte nástavec typu hák a nechte robota na nízkém stupni těsto cca 10 minut zpracovat.
- Hotové těsto rozdělte na 4 části a z každé vyválejte obdélník tak, aby se vešel do stroje na těstoviny.
- Těsto nejprve třikrát projeďte na té části strojku, kde je váleček. Ten koriguje tloušťku těsta. Nejprve zvolte největší možnou tloušťku, poté ji zmenšujte, aby se těsto ztenčilo do požadované tloušťky.
- Když máte tenké a dlouhé těsto, vyměňte nástavce a vytvořte požadovaný tvar těstovin.
- Vařte ve vroucí osolené vodě cca 1 – 2 minuty.
- Po uvaření smíchejte s houbovým ragú.
Ingredience na zastřené vejce
- 1 vejce
- vodu
Postup
- Do menšího hrnce dejte vařit vodu. Vejce rozklepněte do misky.
- Když voda vře, pomocí metličky udělejte ve vodě vír.
- Do vody vhoďte vejce z misky
- Po minutě vejce z vody vyndejte a ihned podávejte.