Vyrobit si vlastní filo těsto je mnohem zábavnější než kupovat ho mražené v obchodě. Zkuste to, určitě si ho zamilujete.
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky plus další na hnětení
- 5 lžiček olivového oleje
- ½ lžičky jemné soli
- ¾ šálku teplé vody (43 °C)
- 2 lžičky bílého vinného octa
Směs škrobu:
- ½ šálku kukuřičného škrobu
- 2 lžíce hladké mouky
Postup
- Do mísy dejte 2 šálky mouky a uprostřed udělejte jamku.
- Zakápněte olivovým olejem a přidejte sůl.
- Přilijte teplou vodu a bílý vinný ocet a míchejte, dokud se těsto nespojí a neodlepí od stěn mísy, 1 až 2 minuty.
- Přeneste těsto na lehce pomoučenou pracovní plochu a hněťte ho do hladka, přičemž použijte jen tolik mouky, aby se nelepilo na pracovní plochu nebo ruce, 2 až 3 minuty.
- Pokračujte v hnětení, dokud těsto nebude vláčné a pružné, přibližně dalších 5 minut.
- Těsto zabalte do fólie a nechte odpočívat při pokojové teplotě 1 až 2 hodiny.
- Pomocí kuchyňské váhy rozdělte těsto na dvacet dvaceti gramových porcí.
- Každou porci rozválejte do kuličky.
- Položte je na talíř a přikryjte fólií, aby se kuličky těsta nevysušily, zatímco je začnete válet.
- Pracujte v dávkách po 5 kusech.
- V míse smíchejte kukuřičný škrob a 2 lžíce mouky.
- Poprašte pracovní plochu a první kouli těsta směsí kukuřičného škrobu.
- Zploštěte ji a vyválejte do kruhu o průměru asi 13 cm.
- Znovu ho poprašte směsí kukuřičného škrobu.
- Kruh odložte stranou.
- Vyválejte další 4 kuličky těsta o stejném průměru, položte je na první a každou vrstvu posypte další směsí kukuřičného škrobu, aby se neslepily.
- Až budete mít 5 koleček, rozválejte hromádku na větší kruh, který bude asi dvakrát větší, a průběžně ho otáčejte, abyste zachovali kulatý tvar.
- Oddělte jednotlivé vrstvy a rozložte kolečka.
- V případě potřeby naneste další směs kukuřičného škrobu a znovu je poskládejte.
- Znovu rozválejte, dokud nebude pětivrstvá hromádka tenká jako papír, asi 25 až 30 cm v průměru.
- Položte je na list pečícího papíru.
- Navrch položte další kus pečícího papíru.
- Těsto opatrně srolujte, zabalte do fólie a uložte do chladničky.
- Postup opakujte se zbývajícími 15 kuličkami těsta v dávkách po 5 kusech.