Vyzkoušejte tento recept na domácí tahini. Pasta tahini ze sezamových semínek a je základem blízkovýchodní a středomořské kuchyně.
Ingredience
- 1 šálek sezamových semínek
- 2 nebo více lžic jemného olivového oleje, neutrálního oleje, jako je olej z hroznových semínek, nebo malé množství sezamového oleje
- Sůl (dle chuti)
Postup
- Opékání syrových sezamových semínek dodá tahini oříškovou chuť. Na sporáku vložte sezamová semínka na suchou pánev na střední teplotu a často je míchejte dřevěnou lžící.
- Opékejte semínka, dokud nejsou lehce zbarvená (ne hnědá) a voňavá, asi 5 minut.
- Přeneste opražená sezamová semínka na velký talíř nebo tác a nechte je zcela vychladnout.
- Vložte sezamová semínka do kuchyňského robotu a rozemelte. Zpracovávejte 2 až 3 minuty, dokud sezamová semínka nevytvoří drobivou pastu.
- Do kuchyňského robotu přidejte 2 lžíce oleje. Zpracovávejte 1 až 2 minuty a podle potřeby seškrabujte po stranách, dokud směs nevytvoří hustou a poměrně hladkou pastu.
- Pro dosažení řidšího tahini přidejte více oleje po 1 až 2 lžících a zpracovávejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Přidejte sůl podle chuti a zpracovávejte, dokud se nespojí.
- Tahini přelijte do sklenice nebo jiné vzduchotěsné nádoby. Uchovávejte ji v chladničce po dobu jednoho měsíce nebo déle.
- Pokud se směs oddělí, promíchejte tahini, aby se olej znovu rozdělil.