Domácí sýrový chléb je překvapivě snadné připravit. Tento měkký kynutý chléb s máslem obsahuje čedar, ale můžete použít jakýkoli sýr, který máte rádi. Chléb upečte v bochníku a poté ho rozkrojte, abyste odhalili sýr uvnitř.
Co je sýrový chléb?
Vraťme se zpět. Tento sýrový chléb je domácí chléb s pravým sýrem. Je to jednoduché kynuté těsto. Každý plátek je extra měkký s kousky roztaveného sýra po celé ploše.
Pro extra chuť potřete vršek nepečeného chleba česnekovým bylinkovým máslem. Sýr na povrchu křupne, zatímco česnekové máslo se vpije do chleba.
Věděli jste, že?
Čím je chléb křehčí a žvýkavější, tím méně tuku je v těstě. Čím je chléb měkčí a bohatší, tím je v těstě více tuku. Tento domácí sýrový chléb je někde uprostřed. Je žvýkací, uprostřed velmi měkký a na povrchu trochu křupavý.
Jak vytvarovat chléb
- Vykynuté těsto uhněťte. Rozválejte ho na obdélník.
- Povrch posypte sýrem.
- Těsto pevně srolujte do rolády. Položte roládu na jeho šev.
- Ostrým nožem jej podélně rozřízněte na polovinu.
- Jednu polovinu překřižte řeznou stranou dolů na druhou polovinu a vytvořte písmeno X. Obě poloviny pevně stočte k sobě.
- Vnější okraje sevřete.
Příprava
- Příprava: 3 hodiny
- Vaření: 50 minut
- Celkem: 4 hodiny
Ingredience
- 120 ml podmáslí
- 80 ml vody
- 2 a 1/4 lžičky droždí
- 25 g krystalového cukru
- 72 g másla, rozpuštěného a mírně zchlazeného
- 1 velké vejce, pokojové teploty
- 1 lžička soli
- 3/4 lžičky granulovaného česneku
- 390 g hrubé mouky
- 250 g strouhaného čedaru
Poleva:
- 30 g rozpuštěného másla
- 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky
- 1/4 lžičky granulovaného česneku
Postup
- Ušlehejte teplé podmáslí, teplou vodu, droždí a cukr.
- Přikryjte a nechte 5 minut odstát.
- Přidejte máslo, vejce, sůl, granulovaný česnek a 1 hrnek mouky.
- Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách.
- Přidejte zbývající mouku.
- Šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se těsto nespojí a neodlepí od stěn mísy, asi 2 minuty.
- Těsto ponechte v mixéru a šlehejte na nízkých otáčkách další 2 minuty nebo hněťte 2 minuty ručně na lehce pomoučeném povrchu.
- Velkou mísu lehce vymažte olejem nebo nepřilnavým sprejem.
- Těsto vložte do mísy a otáčejte jím, aby se pokrylo olejem ze všech stran.
- Mísu zakryjte alobalem nebo čistou kuchyňskou utěrkou.
- Nechte těsto kynout v relativně teplém prostředí 1,5-2 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Vymažte pekáč.
- Těsto propíchejte, aby se z něj uvolnil vzduch.
- Těsto položte na lehce pomoučenou pracovní plochu a pomocí pomoučeného válečku ho rozválejte na obdélník.
- Povrch těsta posypte sýrem a nechte na něm půlcentimetrový okraj.
- Těsto srolujte do rolády.
- Pomocí ostrého nože roládu podélně rozřízněte na polovinu.
- Jednu polovinu překřižte řeznou stranou dolů na druhou polovinu a vytvořte písmeno X.
- Obě poloviny pevně stočte k sobě.
- Vnější okraje sevřete.
- Pokud vám zbyl sýr, nakrájejte několik malých čtverečků a zastrčte je do těsta.
- Tento postup není povinný a slouží pouze k vytvoření dalších sýrových kapes.
- Vložte těsto do připravené formy a přikryjte ho čistou kuchyňskou utěrkou.
- Zakrytý bochník nechte 30 minut odpočívat. Během této doby mírně vykyne.
- Na spodní rošt položte plech na pečení, aby se na něm zachytil sýr nebo máslo, které by mohly odkapávat.
- Předehřejte troubu na 177 °C.
- Poleva: Vyšlehejte rozpuštěné máslo, bylinky a granulovaný česnek.
- Těsto pokapejte nebo potřete štětcem.
- Pečte, dokud bochník nezezlátne a po jemném poklepání na něj nezazní dutý zvuk, asi 45-55 minut.
- Pokud se vám zdá, že vrchní část bochníku během pečení příliš rychle hnědne, přikryjte ho alobalem.
- Chlaďte 10 minut v pekáči.
- Poté chléb vyjměte z pekáče a nechte ho vychladnout.
- Nakrájejte a podávejte.