Recept na domácí sýrové ravioli

Domácí těstovinyHlavní jídlaSýryTěstoviny
Domácí sýrové ravioli

Tento překvapivě snadný recept na ravioli dokazuje, že domácí jsou vždy nejlepší.

Příprava

  • Příprava: 1 hodina 30 minut
  • Vaření: 5 minut
  • Celkem: 1 hodina 35 minut
  • Počet porcí: 6 až 8

Ingredience

  • 4 šálky hladké mouky a další na poprášení
  • 1 lžička soli
  • 4 velká vejce
  • 4 velké žloutky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • krupicová mouka na poprášení

Na sýrovou náplň:

  • 110 g sýru mozzarella
  • 1/4 šálku sýra Pecorino Romano, jemně nastrouhaného
  • 1/4 šálku parmezánu, jemně nastrouhaného
  • 1 balení plnotučného sýra ricotta
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/8 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku – volitelně

Postup

  1. Do mísy mixéru s hákem na těsto dejte 4 hrnky hladké mouky a 1 lžičku soli. Několik sekund míchejte při nízkých otáčkách, aby se těsto spojilo.
  2. Přidejte 4 velká vejce, 4 velké žloutky a 2 lžíce olivového oleje.
  3. Míchejte na středně nízkých otáčkách, dokud těsto nezačne tvořit kouli a odlepovat se od stěn mísy, přičemž jednou nebo dvakrát seškrábněte stěny mísy a těsto z háku na těsto, asi 5 minut.
  4. Pokud po 1 až 2 minutách těsto stále vypadá drobivé a suché, postupně přidávejte až 4 lžíce studené vody, po jedné lžíci, dokud se nespojí.
  5. Pracovní plochu lehce poprašte univerzální moukou.
  6. Vyškrábejte těsto na mouku a hněťte, dokud těsto není hladší, méně lepivé a pružnější, asi 5 minut.
  7. Těsto pevně zabalte do plastové fólie a uložte do chladničky nejméně na 20 minut a nejvýše na 24 hodin.
  8. Pokud je těsto velmi studené, nechte ho před válením 20 minut stát při pokojové teplotě.
  9. Osušte a nakrájejte 4 unce čerstvého sýra mozzarella na malé kostičky.
  10. Přidejte je do kuchyňského robotu vybaveného nástavcem s noži.
  11. Nastrouhejte 28 g sýra Pecorino Romano a 14 g parmezánu na malých otvorech krabicového struhadla (po 1/4 šálku) a přidejte je do kuchyňského robotu.
  12. Přidejte 1 balení sýra ricotta, 1/2 lžičky košer soli a případně 1/8 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.
  13. Zpracovávejte do hladka, podle potřeby seškrabujte po stranách, asi 1 minutu.
  14. Náplň přeneste do sáčku na pipety opatřeného širokou kulatou špičkou.
  15. Případně náplň přeneste do velkého uzavíratelného plastového sáčku a zatlačte do jednoho spodního rohu; až budete připraveni ravioli naplnit, roh sáčku odstřihněte.
  16. Náplň uložte do chladničky, zatímco budete válet těsto na těstoviny.
  17. Těsto rozbalte a nakrájejte na 3 díly.
  18. Dva kousky těsta znovu zabalte do fólie, aby nevyschly.
  19. Každý kus těsta rozválejte.
  20. Mezi dlaněmi zploštěte kousek těsta do silného kotouče a poprašte ho krupicovou moukou, pokud se vám zdá lepivé.
  21. Přejeďte přes váleček na těstoviny.
  22. Postup opakujte jednou nebo dvakrát.
  23. Přeložte tento kus těsta na třetiny jako písmeno a znovu jej stlačte mezi dlaněmi.
  24. S válečkem na těstoviny vraťte těsto mezi válečky křížem (nejprve přeloženou stranou dovnitř).
  25. Ještě jednou nebo dvakrát je protáhněte, dokud nejsou hladké.
  26. V případě potřeby tento krok přehnutí zopakujte. Tím se v mouce posílí lepek a těstoviny získají po uvaření žvýkací strukturu.
  27. Začněte měnit nastavení válečku, abyste těstoviny váleli stále tenčí a tenčí.
  28. Při každém nastavení válečku těstoviny rozválejte 2 až 3krát (není třeba je již přeložit) a nevynechávejte nastavení (těstoviny mají tendenci se zachytávat a kroutit).
  29. Pokud jsou těstoviny příliš dlouhé na to, aby se s nimi dalo pracovat, položte je na prkénko a před dalším válením je příčně rozkrojte napůl.
  30. Těstoviny vyválejte tak tenké, jak jen to jde, pak je bohatě posypte krupicí a položte rovnou na plech vyložený pečicím papírem, přičemž mezi jednotlivé pláty těstovin položte pečicí papír.
  31. Postup opakujte, dokud není všechno těsto rozválené.
  32. Druhý plech vyložte pečicím papírem a posypte ho krupicovou moukou.
  33. Posypte pracovní plochu krupicovou moukou a položte na ni plát těsta delší stranou blíže k sobě.
  34. Pokud je plát těstovin široký alespoň 10 cm shora dolů, naneste na spodní polovinu plátu těstovin asi 2,5 cm od sebe lžičku náplně.
  35. Horní polovinu těstovinového plátu jemně potřete trochou vody a poté horní polovinu jemně přeložte přes spodní.
  36. Pokud je plát těstovin méně než 10 cm široký, naneste do středu plátu náplň po 1 lžičce asi 2,5 cm od sebe.
  37. Jemně potřete okraj listu trochou vody.
  38. Opatrně přiklopte druhým plátem těstovin.
  39. Prsty vytlačte případné vzduchové bubliny a utěsněte těsto kolem každé části náplně.
  40. Pomocí vykrajovátka na těstoviny nebo ostrého nože vykrojte kolem každé porce náplně jednotlivé kousky raviolo.
  41. Přeneste ravioly na plech a opakujte plnění všech těstovinových plátů.
  42. Zbytky těstovin můžete nakrájet a připravit si je jako svačinu.
  43. Pokud ravioli neplánujete uvařit hned, nechte je nepřikryté v chladničce až 4 hodiny.
  44. Přiveďte k varu velký hrnec se silně osolenou vodou.
  45. V dávkách po 20 raviolech přidejte ravioli a vařte, dokud nejsou těstoviny uvařené a al dente, 4 až 5 minut.
  46. Ravioli vyjměte velkou děrovanou lžící a promíchejte je s omáčkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang