Tento překvapivě snadný recept na ravioli dokazuje, že domácí jsou vždy nejlepší.
Příprava
- Příprava: 1 hodina 30 minut
- Vaření: 5 minut
- Celkem: 1 hodina 35 minut
- Počet porcí: 6 až 8
Ingredience
- 4 šálky hladké mouky a další na poprášení
- 1 lžička soli
- 4 velká vejce
- 4 velké žloutky
- 2 lžíce olivového oleje
- krupicová mouka na poprášení
Na sýrovou náplň:
- 110 g sýru mozzarella
- 1/4 šálku sýra Pecorino Romano, jemně nastrouhaného
- 1/4 šálku parmezánu, jemně nastrouhaného
- 1 balení plnotučného sýra ricotta
- 1/2 lžičky soli
- 1/8 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku – volitelně
Postup
- Do mísy mixéru s hákem na těsto dejte 4 hrnky hladké mouky a 1 lžičku soli. Několik sekund míchejte při nízkých otáčkách, aby se těsto spojilo.
- Přidejte 4 velká vejce, 4 velké žloutky a 2 lžíce olivového oleje.
- Míchejte na středně nízkých otáčkách, dokud těsto nezačne tvořit kouli a odlepovat se od stěn mísy, přičemž jednou nebo dvakrát seškrábněte stěny mísy a těsto z háku na těsto, asi 5 minut.
- Pokud po 1 až 2 minutách těsto stále vypadá drobivé a suché, postupně přidávejte až 4 lžíce studené vody, po jedné lžíci, dokud se nespojí.
- Pracovní plochu lehce poprašte univerzální moukou.
- Vyškrábejte těsto na mouku a hněťte, dokud těsto není hladší, méně lepivé a pružnější, asi 5 minut.
- Těsto pevně zabalte do plastové fólie a uložte do chladničky nejméně na 20 minut a nejvýše na 24 hodin.
- Pokud je těsto velmi studené, nechte ho před válením 20 minut stát při pokojové teplotě.
- Osušte a nakrájejte 4 unce čerstvého sýra mozzarella na malé kostičky.
- Přidejte je do kuchyňského robotu vybaveného nástavcem s noži.
- Nastrouhejte 28 g sýra Pecorino Romano a 14 g parmezánu na malých otvorech krabicového struhadla (po 1/4 šálku) a přidejte je do kuchyňského robotu.
- Přidejte 1 balení sýra ricotta, 1/2 lžičky košer soli a případně 1/8 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.
- Zpracovávejte do hladka, podle potřeby seškrabujte po stranách, asi 1 minutu.
- Náplň přeneste do sáčku na pipety opatřeného širokou kulatou špičkou.
- Případně náplň přeneste do velkého uzavíratelného plastového sáčku a zatlačte do jednoho spodního rohu; až budete připraveni ravioli naplnit, roh sáčku odstřihněte.
- Náplň uložte do chladničky, zatímco budete válet těsto na těstoviny.
- Těsto rozbalte a nakrájejte na 3 díly.
- Dva kousky těsta znovu zabalte do fólie, aby nevyschly.
- Každý kus těsta rozválejte.
- Mezi dlaněmi zploštěte kousek těsta do silného kotouče a poprašte ho krupicovou moukou, pokud se vám zdá lepivé.
- Přejeďte přes váleček na těstoviny.
- Postup opakujte jednou nebo dvakrát.
- Přeložte tento kus těsta na třetiny jako písmeno a znovu jej stlačte mezi dlaněmi.
- S válečkem na těstoviny vraťte těsto mezi válečky křížem (nejprve přeloženou stranou dovnitř).
- Ještě jednou nebo dvakrát je protáhněte, dokud nejsou hladké.
- V případě potřeby tento krok přehnutí zopakujte. Tím se v mouce posílí lepek a těstoviny získají po uvaření žvýkací strukturu.
- Začněte měnit nastavení válečku, abyste těstoviny váleli stále tenčí a tenčí.
- Při každém nastavení válečku těstoviny rozválejte 2 až 3krát (není třeba je již přeložit) a nevynechávejte nastavení (těstoviny mají tendenci se zachytávat a kroutit).
- Pokud jsou těstoviny příliš dlouhé na to, aby se s nimi dalo pracovat, položte je na prkénko a před dalším válením je příčně rozkrojte napůl.
- Těstoviny vyválejte tak tenké, jak jen to jde, pak je bohatě posypte krupicí a položte rovnou na plech vyložený pečicím papírem, přičemž mezi jednotlivé pláty těstovin položte pečicí papír.
- Postup opakujte, dokud není všechno těsto rozválené.
- Druhý plech vyložte pečicím papírem a posypte ho krupicovou moukou.
- Posypte pracovní plochu krupicovou moukou a položte na ni plát těsta delší stranou blíže k sobě.
- Pokud je plát těstovin široký alespoň 10 cm shora dolů, naneste na spodní polovinu plátu těstovin asi 2,5 cm od sebe lžičku náplně.
- Horní polovinu těstovinového plátu jemně potřete trochou vody a poté horní polovinu jemně přeložte přes spodní.
- Pokud je plát těstovin méně než 10 cm široký, naneste do středu plátu náplň po 1 lžičce asi 2,5 cm od sebe.
- Jemně potřete okraj listu trochou vody.
- Opatrně přiklopte druhým plátem těstovin.
- Prsty vytlačte případné vzduchové bubliny a utěsněte těsto kolem každé části náplně.
- Pomocí vykrajovátka na těstoviny nebo ostrého nože vykrojte kolem každé porce náplně jednotlivé kousky raviolo.
- Přeneste ravioly na plech a opakujte plnění všech těstovinových plátů.
- Zbytky těstovin můžete nakrájet a připravit si je jako svačinu.
- Pokud ravioli neplánujete uvařit hned, nechte je nepřikryté v chladničce až 4 hodiny.
- Přiveďte k varu velký hrnec se silně osolenou vodou.
- V dávkách po 20 raviolech přidejte ravioli a vařte, dokud nejsou těstoviny uvařené a al dente, 4 až 5 minut.
- Ravioli vyjměte velkou děrovanou lžící a promíchejte je s omáčkou.