domaci-susenkova-zmrzlina

Tento lahodný recept na domácí zmrzlinu je hotový za pouhých 45 minut. Níže uvedené ingredience vystačí na 1 zmrzlinu.

Ingredience

  • 3 šálky dvojité smetany
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 3/4 šálku cukru
  • 1 lžíce čistého vanilkového extraktu
  • sůl
  • 5 velkých žloutků
  • 114 g čokoládových sušenek

Speciální vybavení: zmrzlinovač a teploměr na cukrovinky nebo teploměr s okamžitým měřením.

Postup

  1. Smetanu, mléko, cukr, vanilku a 1/2 lžičky soli rozšlehejte ve středně velkém hrnci a na mírném ohni přiveďte k varu.
  2. Žloutky vyšlehejte ve střední misce. Do vyšlehaných žloutků pomalu zašlehejte 1 šálek horké smetanové směsi, pak ji za stálého šlehání vlijte zpět do hrnce a vraťte na střední teplotu.
  3. Za stálého míchání dřevěnou lžící vařte, dokud směs nezhoustne, nepokryje lžíci a na teploměru nedosáhne 82 °C, 6 až 8 minut. Odstavte z ohně a přeceďte pudink přes jemné síto do velké mísy nebo odměrky.
  4. Tuhý podíl vyhoďte. Často míchejte, dokud směs nevychladne na pokojovou teplotu. Lehce přitiskněte plastovou fólii přímo na povrch pudinku, aby se nevytvořila slupka.
  5. Chlaďte do úplného vychladnutí, přibližně 3 hodiny. Pro rychlejší zchlazení postavte misku s pudinkem do nádoby s ledovou vodou a míchejte, dokud nevychladne.
  6. Umístěte 20 cm čtvercovou kovovou misku do mrazáku, aby se zchladila, a poté zmrazte studený krém ve zmrzlinovači podle pokynů výrobce.
  7. Sušenky vložte do uzavíratelného plastového sáčku a lehce je rozdrťte hladkou stranou paličky na maso nebo dnem odměrky.
  8. Vyjměte vychladlý rendlík a posypte ho polovinou rozdrcených sušenek. Navrch dejte polovinu zmrzliny, pak opakujte se zbývajícími sušenkami a zmrzlinou.
  9. Rychlou prací vmíchejte sušenky do zmrzliny lžící a míchejte je odspodu nahoru. Přikryjte fólií a zmrazte do ztuhnutí, 2 až 3 hodiny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang