Recept na domácí stromboli – horkou kapsu

Hlavní jídlaSlané koláčeSýryUzeniny
stromboli

Stromboli je nejen světoznámá sopka, ale také oblíbený pokrm z křehkého těsta, sýra, šunky a dalších ingrediencí. Ukážeme vám, jak si připravit stromboli doma snadno a rychle.

Příprava

  • Příprava: 2 hodiny
  • Vaření: 25 minut
  • Celkem: 2 hodiny 25 minut

Ingredience na těsto

  • 1 a 1/3 šálku (320 ml) teplé vody
  • 2 a 1/4 lžičky instantního nebo aktivního sušeného droždí
  • 1 lžíce (13 g) krystalového cukru
  • 2 lžíce (30 ml) olivového oleje
  • 3/4 lžičky soli
  • 3 a 1/2 šálku (438 g) mouky

Ingredience na náplň

  • 3 lžíce (43 g) rozpuštěného nesoleného másla
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky
  • 450 g tence nakrájeného masa, například italských uzenin
  • 450 g sýru

Ingredience na potření

  • 1 velké vejce rozšlehané s 1 lžící vody
  • volitelně lze posypat nasekanou čerstvou nebo sušenou petrželkou, mořskou solí, pepřem, italským kořením nebo parmezánem

Postup

  1. V míse stojanového mixéru s hákem na těsto nebo s nástavcem s pádlem ušlehejte teplou vodu, droždí a krystalový cukr. Přikryjte a nechte 5 minut odpočívat.
  2. Přidejte olivový olej, sůl a mouku. Šlehejte při nízkých otáčkách po dobu 2 minut.
  3. Vyklopte těsto na lehce pomoučněný povrch. Lehce pomoučenýma rukama hněťte těsto 3-4 minuty.
  4. Po uhnětení by těsto mělo být stále ještě trochu měkké. Šťouchněte do něj prstem – pokud se pomalu odráží, je vaše těsto připraveno ke kynutí. Pokud ne, pokračujte v hnětení.
  5. Lehce vymažte velkou mísu olejem nebo nepřilnavým sprejem – stačí použít stejnou mísu, kterou jste použili na těsto. Vložte těsto do mísy a otáčejte jím, aby se pokrylo olejem ze všech stran. Mísu zakryjte alobalem, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte těsto kynout při pokojové teplotě 60-90 minut nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  6. Předehřejte troubu na 205 °C. Vyložte 2 velké plechy pergamenovým papírem nebo silikonovou podložkou na pečení.
  7. Když je těsto hotové, propíchejte ho, aby se uvolnil vzduch. Rozdělte ho na poloviny. Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte každou polovinu těsta na obdélník. Pokud se těsto při pokusu o tvarování stále smršťuje, lehce ho přikryjte a nechte 10 minut odpočinout, než se o to pokusíte znovu.
  8. Smíchejte rozpuštěné máslo a česnek. Rozetřete po celém obdélníku. Každý posypejte petrželkou.
  9. Když začnete vrstvit maso a sýry, nechte na spodní straně a po stranách 1 cm okraj a nahoře 3 cm okraj. Na každé těsto naaranžujte vrstvu plátků masa, obvykle asi 8-10 plátků na každém v závislosti na velikosti a tloušťce plátků. Přidejte vrstvu sýra. Opakujte s dalším masem a sýrem, dokud nespotřebujete všechno.
  10. Všechny okraje potřete vajíčkem, včetně třícentimetrové mezery nahoře. To pomáhá stromboli držet srolovaný tvar. Pomalu srolujte každý z nich do těsného špalku a při rolování přeložte oba konce. Každé těsto opatrně přeneste na vyložený plech.
  11. Každou stromboli potřete vajíčkem a případně doplňte volitelnou polevou. Pomocí velmi ostrého nože udělejte na vrcholcích každého z nich 3-4 zářezy, které pomohou unikat páře. V této fázi můžete vytvarované stromboli pevně přikrýt a uložit do chladničky až na 8 hodin.
  12. Pečte asi 25 minut nebo dokud není kůrka zlatohnědá. Pokud pečete obě formy současně, v polovině pečení je otočte a dobu pečení (pokud je to nutné) prodlužte o 2-3 minuty. Před přenesením na prkénko a krájením vyjměte z trouby a nechte 5 minut chladnout na plechu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang