Stromboli je nejen světoznámá sopka, ale také oblíbený pokrm z křehkého těsta, sýra, šunky a dalších ingrediencí. Ukážeme vám, jak si připravit stromboli doma snadno a rychle.
Příprava
- Příprava: 2 hodiny
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 2 hodiny 25 minut
Ingredience na těsto
- 1 a 1/3 šálku (320 ml) teplé vody
- 2 a 1/4 lžičky instantního nebo aktivního sušeného droždí
- 1 lžíce (13 g) krystalového cukru
- 2 lžíce (30 ml) olivového oleje
- 3/4 lžičky soli
- 3 a 1/2 šálku (438 g) mouky
Ingredience na náplň
- 3 lžíce (43 g) rozpuštěného nesoleného másla
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky
- 450 g tence nakrájeného masa, například italských uzenin
- 450 g sýru
Ingredience na potření
- 1 velké vejce rozšlehané s 1 lžící vody
- volitelně lze posypat nasekanou čerstvou nebo sušenou petrželkou, mořskou solí, pepřem, italským kořením nebo parmezánem
Postup
- V míse stojanového mixéru s hákem na těsto nebo s nástavcem s pádlem ušlehejte teplou vodu, droždí a krystalový cukr. Přikryjte a nechte 5 minut odpočívat.
- Přidejte olivový olej, sůl a mouku. Šlehejte při nízkých otáčkách po dobu 2 minut.
- Vyklopte těsto na lehce pomoučněný povrch. Lehce pomoučenýma rukama hněťte těsto 3-4 minuty.
- Po uhnětení by těsto mělo být stále ještě trochu měkké. Šťouchněte do něj prstem – pokud se pomalu odráží, je vaše těsto připraveno ke kynutí. Pokud ne, pokračujte v hnětení.
- Lehce vymažte velkou mísu olejem nebo nepřilnavým sprejem – stačí použít stejnou mísu, kterou jste použili na těsto. Vložte těsto do mísy a otáčejte jím, aby se pokrylo olejem ze všech stran. Mísu zakryjte alobalem, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte těsto kynout při pokojové teplotě 60-90 minut nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Předehřejte troubu na 205 °C. Vyložte 2 velké plechy pergamenovým papírem nebo silikonovou podložkou na pečení.
- Když je těsto hotové, propíchejte ho, aby se uvolnil vzduch. Rozdělte ho na poloviny. Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte každou polovinu těsta na obdélník. Pokud se těsto při pokusu o tvarování stále smršťuje, lehce ho přikryjte a nechte 10 minut odpočinout, než se o to pokusíte znovu.
- Smíchejte rozpuštěné máslo a česnek. Rozetřete po celém obdélníku. Každý posypejte petrželkou.
- Když začnete vrstvit maso a sýry, nechte na spodní straně a po stranách 1 cm okraj a nahoře 3 cm okraj. Na každé těsto naaranžujte vrstvu plátků masa, obvykle asi 8-10 plátků na každém v závislosti na velikosti a tloušťce plátků. Přidejte vrstvu sýra. Opakujte s dalším masem a sýrem, dokud nespotřebujete všechno.
- Všechny okraje potřete vajíčkem, včetně třícentimetrové mezery nahoře. To pomáhá stromboli držet srolovaný tvar. Pomalu srolujte každý z nich do těsného špalku a při rolování přeložte oba konce. Každé těsto opatrně přeneste na vyložený plech.
- Každou stromboli potřete vajíčkem a případně doplňte volitelnou polevou. Pomocí velmi ostrého nože udělejte na vrcholcích každého z nich 3-4 zářezy, které pomohou unikat páře. V této fázi můžete vytvarované stromboli pevně přikrýt a uložit do chladničky až na 8 hodin.
- Pečte asi 25 minut nebo dokud není kůrka zlatohnědá. Pokud pečete obě formy současně, v polovině pečení je otočte a dobu pečení (pokud je to nutné) prodlužte o 2-3 minuty. Před přenesením na prkénko a krájením vyjměte z trouby a nechte 5 minut chladnout na plechu.