Tento recept na domácí skořicový chléb vyžaduje pouze několik základních ingrediencí. Je měkký a křehký s neuvěřitelně lepkavým skořicovým vírem uvnitř.
Příprava
- Příprava: 3 hodiny 30 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 4 hodiny 45 minut
- Počet porcí: 1 bochník
Ingredience
- 2 a 1/4 lžičky (1 standardní balení) aktivního sušeného nebo instantního droždí
- 100 g krystalového cukru, rozděleného na části
- 120 ml vody
- 120 ml plnotučného mléka
- 72 g (5 lžic) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu a rozděleného na části
- 390 g chlebové mouky plus další na ruce a pracovní plochu
- 1 lžička soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 75 g rozinek – volitelně
Postup
- Droždí a 1/4 šálku krystalového cukru vyšlehejte ve velké míse nebo v míse stojanového mixéru.
- Zahřejte vodu a mléko na sporáku nebo v mikrovlnné troubě, dokud nebudou na dotek teplé, přibližně 43 °C.
- Nalijte droždí s cukrem a šlehejte, dokud se nespojí.
- Volně přikryjte a nechte 5 minut odstát nebo dokud směs nezpění.
- Pomocí dřevěné lžíce, gumové stěrky nebo hnětacího háku na nízké otáčky zašlehejte 4 lžíce másla, dokud se lehce nerozpadne.
- Přidejte 2 a 1/2 šálku chlebové mouky a sůl.
- Míchejte při středně nízkých otáčkách a poté přidejte tolik chlebové mouky (obvykle asi 1/2 šálku), abyste vytvořili měkké těsto, které se již nelepí na stěny mísy.
- Hněťte ručně nebo mixérem na střední rychlost po dobu 2 minut, dokud není těsto hladké, ale stále mírně měkké.
- Vyhlaďte ho do kuličky a vložte do lehce vymazané mísy.
- Těsto otočte, aby se pokrylo ze všech stran.
- Pevně ho přikryjte plastovou fólií nebo alobalem a dejte do mírně teplého prostředí kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, přibližně 1-2 hodiny.
- Formu na bochník o rozměrech 23 × 13 cm vymažte máslem nebo ji nastříkejte nepřilnavým sprejem.
- V malé misce smíchejte zbývající 1/4 hrnku cukru, skořici a rozinky (pokud používáte).
- Odložte stranou.
- Těsto propíchejte, aby se z něj uvolnil vzduch.
- Těsto položte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a pomocí pomoučněného válečku vytvarujte do obdélníku o rozměrech 23 × 45 cm.
- Posypte ho směsí skořicového cukru a po stranách nechte slabý okraj.
- Těsto velmi pevně srolujte do špalku.
- Konce těsta sepněte, aby se utěsnily.
- Vložte do připravené formy na bochník dnem dolů.
- Volně přikryjte a nechte v teplém prostředí kynout, dokud těsto nevyroste do výšky, přibližně 1 hodinu.
- Nastavte rošt trouby do spodní třetí polohy a předehřejte troubu na 177 °C.
- Rozpusťte zbývající 1 lžíci másla a jemně jím potřete horní část bochníku.
- Pečte, dokud bochník nezezlátne a po jemném poklepání na něj nezazní dutý zvuk, přibližně 35-45 minut.
- Pokud se vám zdá, že vrchní část bochníku během pečení příliš rychle hnědne, přikryjte ho alobalem.
- Vyjměte ho z trouby a položte na drátěnou mřížku.
- Nechte bochník 10 minut vychladnout v pekáči, poté jej vyjměte z pekáče a nechte zcela vychladnout na drátěné mřížce.
- Nakrájejte a podávejte.
- Zbytky přikryjte a skladujte při pokojové teplotě po dobu 5 dnů nebo v chladničce až 1 týden.
- Chléb chutná výborně, když se opeče v toustovači.