Recept na domácí skořicový chléb

Chléb z pekárnyPečivoSladká jídlaSladké pečivo
skořicový chléb

Tento recept na domácí skořicový chléb vyžaduje pouze několik základních ingrediencí. Je měkký a křehký s neuvěřitelně lepkavým skořicovým vírem uvnitř.

Příprava

  • Příprava: 3 hodiny 30 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Celkem: 4 hodiny 45 minut
  • Počet porcí: 1 bochník

Ingredience

  • 2 a 1/4 lžičky (1 standardní balení) aktivního sušeného nebo instantního droždí
  • 100 g krystalového cukru, rozděleného na části
  • 120 ml vody
  • 120 ml plnotučného mléka
  • 72 g (5 lžic) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu a rozděleného na části
  • 390 g chlebové mouky plus další na ruce a pracovní plochu
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 75 g rozinek – volitelně

Postup

  1. Droždí a 1/4 šálku krystalového cukru vyšlehejte ve velké míse nebo v míse stojanového mixéru.
  2. Zahřejte vodu a mléko na sporáku nebo v mikrovlnné troubě, dokud nebudou na dotek teplé, přibližně 43 °C.
  3. Nalijte droždí s cukrem a šlehejte, dokud se nespojí.
  4. Volně přikryjte a nechte 5 minut odstát nebo dokud směs nezpění.
  5. Pomocí dřevěné lžíce, gumové stěrky nebo hnětacího háku na nízké otáčky zašlehejte 4 lžíce másla, dokud se lehce nerozpadne.
  6. Přidejte 2 a 1/2 šálku chlebové mouky a sůl.
  7. Míchejte při středně nízkých otáčkách a poté přidejte tolik chlebové mouky (obvykle asi 1/2 šálku), abyste vytvořili měkké těsto, které se již nelepí na stěny mísy.
  8. Hněťte ručně nebo mixérem na střední rychlost po dobu 2 minut, dokud není těsto hladké, ale stále mírně měkké.
  9. Vyhlaďte ho do kuličky a vložte do lehce vymazané mísy.
  10. Těsto otočte, aby se pokrylo ze všech stran.
  11. Pevně ho přikryjte plastovou fólií nebo alobalem a dejte do mírně teplého prostředí kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, přibližně 1-2 hodiny.
  12. Formu na bochník o rozměrech 23 × 13 cm vymažte máslem nebo ji nastříkejte nepřilnavým sprejem.
  13. V malé misce smíchejte zbývající 1/4 hrnku cukru, skořici a rozinky (pokud používáte).
  14. Odložte stranou.
  15. Těsto propíchejte, aby se z něj uvolnil vzduch.
  16. Těsto položte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a pomocí pomoučněného válečku vytvarujte do obdélníku o rozměrech 23 × 45 cm.
  17. Posypte ho směsí skořicového cukru a po stranách nechte slabý okraj.
  18. Těsto velmi pevně srolujte do špalku.
  19. Konce těsta sepněte, aby se utěsnily.
  20. Vložte do připravené formy na bochník dnem dolů.
  21. Volně přikryjte a nechte v teplém prostředí kynout, dokud těsto nevyroste do výšky, přibližně 1 hodinu.
  22. Nastavte rošt trouby do spodní třetí polohy a předehřejte troubu na 177 °C.
  23. Rozpusťte zbývající 1 lžíci másla a jemně jím potřete horní část bochníku.
  24. Pečte, dokud bochník nezezlátne a po jemném poklepání na něj nezazní dutý zvuk, přibližně 35-45 minut.
  25. Pokud se vám zdá, že vrchní část bochníku během pečení příliš rychle hnědne, přikryjte ho alobalem.
  26. Vyjměte ho z trouby a položte na drátěnou mřížku.
  27. Nechte bochník 10 minut vychladnout v pekáči, poté jej vyjměte z pekáče a nechte zcela vychladnout na drátěné mřížce.
  28. Nakrájejte a podávejte.
  29. Zbytky přikryjte a skladujte při pokojové teplotě po dobu 5 dnů nebo v chladničce až 1 týden.
  30. Chléb chutná výborně, když se opeče v toustovači.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang