Přichází sezóna ratatouille. Zužitkujte svou úrodu lilků, cuket a další zeleniny, a uvařte si doma tuto lahodnou francouzskou klasiku.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 1 hodina
Ingredience
- 1 kg červených rajčat
- 1 středně velký lilek, nakrájený na 0,5 cm kostky
- 1 velká červená, oranžová nebo žlutá paprika, nakrájená na čtverečky
- 1 střední až velká cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 velká žlutá dýně, nakrájená na kostky
- 5 lžic + 1 lžička extra panenského olivového oleje
- ¾ lžičky jemné mořské soli
- 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
- ¼ šálku nasekané čerstvé bazalky
- ¼ lžičky červených pepřových vloček, více nebo méně podle chuti
- ¼ lžičky sušeného oregana
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 205 °C, jeden rošt umístěte doprostřed trouby a jeden do horní třetiny trouby. V případě potřeby vyložte dva velké plechy s okraji pergamenovým papírem pro snadnější čištění.
- Rajčata připravte tak, že z nich pomocí příborového nože odstraníte dřevnatá jádra. Poté je nastrouhejte na velkých otvorech krabicového struhadla do mísy (nejsnadněji to jde, když rajče držíte šikmo) a zbylou slupku rajčat odstraňte.
- Na jednom plechu promíchejte lilek nakrájený na kostičky se 2 lžícemi olivového oleje, dokud se lehce nepotáhne.
- Uspořádejte lilek v jedné vrstvě po celém plechu, posypte ¼ lžičky soli a dejte stranou.
- Na druhém plechu promíchejte papriku, cuketu a žlutou dýni s 1 lžící olivového oleje a ¼ lžičky soli. Zeleninu naaranžujte do jedné vrstvy.
- Pánev s lilkem položte na prostřední mřížku a ostatní zeleninu na horní mřížku. Nastavte časovač na 15 minut.
- Mezitím zahřejte 2 lžíce olivového oleje v polévkovém hrnci na středním ohni. Přidejte cibuli a ¼ lžičky soli. Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezkaramelizuje na okrajích, asi 8 až 10 minut.
- Přidejte česnek, promíchejte a vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Přidejte rajčata a dřevěnou lžící nebo pevnou silikonovou stěrkou vmíchejte do směsi všechny připečené kousky, které ulpěly na dně pánve. Snižte teplotu na středně nízkou nebo podle potřeby udržujte mírný var.
- Po uplynutí 15 minut vyjměte obě pánve z trouby, promíchejte a obsah každé z nich rovnoměrně rozdělte po pánvích. Tentokrát dejte lilek na horní rošt a ostatní zeleninu na prostřední rošt.
- Pečte, dokud lilek na okrajích pěkně nezezlátne, tedy ještě asi 10 minut (lilek bude hotový dříve než ostatní). Vyjměte lilek z trouby a opatrně jej vmíchejte do vroucí rajčatové omáčky.
- Dýni a papriku nechte dále péct, dokud papriky nezkaramelizují, asi dalších 5 až 10 minut. Poté obsah pánve přendejte do vroucí omáčky. Pokračujte v dušení ještě 5 minut, aby se chutě spojily.
- Odstavte hrnec z ohně. Vmíchejte 1 lžičku olivového oleje, čerstvou bazalku a vločky červené papriky. Sušené oregano rozdrťte mezi prsty a vhoďte ho do hrnce.
- Podle chuti dosolte a opepřete.
- Podávejte v miskách, třeba s trochou olivového oleje, další nasekanou bazalkou nebo černým pepřem navrch.