Pokud máte rádi Pop-Tarts s hnědým cukrem a skořicí, zamilujete si tento recept na domácí polštářky s hnědým cukrem a skořicí. Chutnají milionkrát lépe než kupované a jsou vyrobeny zcela od základu z kvalitních surovin.
Ingredience
Na těsto:
- 310 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 90 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostky
- 130 g rostlinného tuku, vychlazeného
- 120 ml ledové vody
Na náplň:
- 100 g tmavého nebo světlého hnědého cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 8 g hladké mouky
- vaječný krém: 1 velké vejce smíchané se 2 lžičkami mléka
Na polevu:
- 90 g prosátého moučkového cukru
- 15 ml mléka a další podle potřeby
- 0,5 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Na těsto: Nejprve ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte studené máslo a tuk. Promíchejte a poté přilívejte postupně vodu a vypracujte v těsto.
- Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše. Nemělo by se příliš lepit. Z těsta vytvořte kouli. Rozdělte ho na polovinu. Každou polovinu zploštěte rukama na 1 cm silné kotouče. Každý z nich pevně zabalte do fólie. Uložte do chladničky na nejméně 2 hodiny.
- Vyjměte 1 vychlazený kotouč těsta z chladničky a nechte ho 15 minut odpočívat při pokojové teplotě. Těsto se tak lépe rozválí a lépe se s ním pracuje. Druhý kotouč nechte v chladničce. Po 15 minutách přeneste těsto na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rozválejte ho na obdélník. Strany podle potřeby ořízněte. S těstem pracujte vždy jemně. Poté těsto rozkrájejte na 9 obdélníků.
- Každý z 9 obdélníků položte na plech vyložený papírem. Polštářky se v troubě nebudou příliš roztahovat, takže je můžete umístit relativně blízko sebe. Plech na pečení vložte do chladničky. Rozválejte 2. plát na obdélník a nakrájejte ho na 9 stejných obdélníků, stejně jako jste to udělali s první polovinou těsta. Těchto devět obdélníků budou horní vrstvou vašich domácích polštářků.
- Plech na pečení dejte do chladničky, zatímco budete připravovat skořicovou náplň s hnědým cukrem.
- Připravte náplň: V malé misce smíchejte hnědý cukr, skořici a mouku. Odložte stranou.
- Vyjměte 1 plech s obdélníky z chladničky. Celý povrch každého obdélníku potřete vajíčkem s mlékem.
- Do středu každého obdélníku dejte vrchovatou lžíci připravené náplně z hnědého cukru, rozetřete ji a na okrajích nechte asi 2 mm místa.
- Druhý plech s obdélníky potřete rozšlehaným vejcem a každý obdélník položte na obdélníky pokryté náplní. Konečky prstů pevně přitiskněte kapsu s náplní a těsto dobře uzavřete ze všech stran.
- Do vrcholků každého naplněného těsta udělejte otvory, aby mohla unikat pára. Díky tomu bude těsto pěkně vláčné.
- Naplněné polštářky nechte v chladničce odkryté alespoň 20 minut a maximálně 1 hodinu.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Polštářky vyjměte je z chladničky a potřete vrchní části zbylým vaječným krémem.
- Pečte je asi 22-28 minut, nebo dokud nejsou zlatohnědé, přičemž v polovině pečení plech otočte.
- Upečené polštářky nechte před glazováním zcela vychladnout.
- Příprava polevy: Všechny ingredience na polevu vyšlehejte v misce, dokud nedosáhnou roztíratelné konzistence.
- Každý polštářek polijte pomocí lžíce.