Tento recept na pizzu Margherita vás dovede k lahůdce, která chutná přesně jako italský originál. Obsahuje chuťově výrazné rajčatové sugo a křupavé těsto, na něž jen tak nezapomenete.
Přiznejme si to, že pizza Margherita je svou jednoduchostí vlastně naprosto dokonalá. Od křupavé kůrky se táhne rozpečená mozzarella, jejíž chuť podtrhuje bazalka a rajčata. A co takhle si jednou připravit vlastní pizzu? Zde je tajemství přípravy nejlepší a nejjednodušší pizzy na světě.
Ingredience
Na těsto na pizzu:
- 1 porce toho nejlepšího těsta na pizzu
- krupice nebo kukuřičná mouka na posypání pizzy
Na rajčatové sugo:
- 1 malý stroužek česneku
- 400 g drcených rajčat v plechovce
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- ½ lžičky sušeného oregana
- ½ čajové lžičky soli
Na oblohu:
- 1/4 až 1/3 šálku rajčatového suga
- ¾ šálku strouhané mozzarelly
- parmezán na posypání
- čerstvé lístky bazalky na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 280 °C.
- Připravte omáčku na pizzu: Nakrájejte česnek nahrubo. Česnek, rajčata, olivový olej, oregano a sůl vložte do mixéru. Mixujte, dokud se úplně nespojí. Na pizzu použijete asi ⅓ šálku, zbytek omáčky si schovejte a uchovávejte v chladničce až 1 týden.
- Pokud používáte čerstvou mozzarellu, nakrájejte ji na tenké plátky. Nebo si připravte strouhanou mozzarellu.
- Na plech položte pečicí papír. Těsto roztáhněte a vyválejte do kruhu a opatrně ho přendejte na plech.
- Na těsto rozetřete tenkou vrstvu omáčky. Přidejte sýr mozzarella. Navrch nasypejte tenkou vrstvu čerstvého strouhaného parmazánu a drobně posolte.
- Pizzu pečte, dokud sýr a kůrka pěkně nezhnědnou, trvá to asi 5 až 7 minut.
- Nechte pizzu minutu nebo dvě vychladnout a pak na ni přidejte bazalku.
- Pizzu nakrájejte na plátky a ihned podávejte.
Veganská Margherita pak není nesplnitelným přáním. Mozarela i těsto existují i ve veganské verzi.