Jedná se o klasický recept na domácí pizzu, včetně receptu na těsto na pizzu a návrhů posypu. Připravte si doma vlastní dokonalou pizzu! Pokud chystáte občerstvení na oslavu, vyzkoušejte také recept na pizza šneky.
Některé přílohy by se měly před přípravou pizzy nejprve uvařit, protože se v troubě během pečení pizzy nestihnou úplně připravit. Jakékoli syrové maso by mělo být před přidáním na pizzu zcela uvařeno. Také zeleninu, která nemá být na hotové pizze syrová, jako je cibule, paprika, brokolice nebo houby, je třeba nejprve osmahnout.
Příprava
- ČAS PŘÍPRAVY: 2 hodiny
- ČAS PEČENÍ: 30 minut
- CELKOVÝ ČAS: 2 hodiny 30 minut
Ingredience
Těsto na pizzu:
- 350 ml teplé vody
- 1 balení aktivního sušeného droždí
- 500 g chlebové mouky
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
Přísady na pizzu a možnosti posypu
- extra panenský olivový olej
- kukuřičná mouka
- rajčatová omáčka
- tvrdý sýr mozzarella, nastrouhaný
- čerstvý měkký sýr mozzarella, rozdělený na malé hrudky
- nastrouhaný parmazán
- rozdrobený sýr feta
- žampiony, syrové nakrájené na velmi tenké plátky, jinak nejprve orestované
- papriky bez stonků a semínek, nakrájené na velmi tenké plátky
- klobása, předem uvařená a rozdrobená
- černé olivy nakrájené na plátky
- nasekaná čerstvá bazalka
- rukola, promíchaná s trochou olivového oleje, přidaná po vytažení pizzy z trouby
- pesto
- feferonky nakrájené na tenké plátky
- cibule nakrájená na tenké plátky, syrová nebo karamelizovaná
- šunka nakrájená na tenké plátky
Postup
Příprava těsta na pizzu
Nalijte teplou vodu do velké mísy. Do teplé vody nasypte droždí a nechte ho 5 minut odstát, dokud se droždí nerozpustí. Po 5 minutách zamíchejte, pokud se droždí zcela nerozpustilo. Droždí by mělo začít pěnit nebo kvést, což znamená, že droždí je aktivní a živé.
Vypracujte a uhněťte těsto na pizzu: Přidejte mouku, sůl, cukr a olivový olej a míchejte. Těsto by mělo být trochu lepkavé na dotek. Pokud je příliš mokré, přisypte ještě trochu mouky.
Těsto nechte vykynout: Vnitřek velké mísy potřete tenkou vrstvou olivového oleje. Do mísy vložte těsto na pizzu a obracejte jej, aby se pokrylo olejem. Rychlé kvašení (1 1/2 hodiny na teplém místě) umožní těstu dostatečně vykynout, aby se s ním dalo pracovat. Těsto přikryjte plastovou fólií.
Příprava pizzy
Předehřejte plech na pečení: Položte plech na mřížku ve spodní třetině trouby. Předehřejte troubu na 180 °C po dobu nejméně 30 minut, nejlépe však hodinu.
Rozdělte těsto na dva bochánky: Z těsta odstraňte plastový obal. Ruce si poprašte moukou a těsto rozdělte na polovinu. Z těsta vytvarujte dva bochánky. Každý z nich vložte do vlastní mísy, zakryjte igelitem a nechte 15 minut odležet.
Těsto uválejte a roztáhněte: Vezměte jeden bochánek těsta a rukama jej uplácejte na lehce pomoučené pracovní ploše. Začněte uprostřed a postupujte směrem ven a konečky prstů těsto stlačte na tloušťku 1/2 palce. Těsto otáčejte a natahujte.
Okraje těsta můžete také přidržovat prsty a nechat těsto viset a natahovat se. Pokud se v těstě objeví díra, položte jej na pomoučenou desku a stlačte těsto zpět k sobě, aby se díra uzavřela.
Potřete vrchní část těsta olivovým olejem: Udělejte důlky podél povrchu těsta, abyste zabránili tvorbě bublinek. Potřete horní část těsta olivovým olejem (aby se těsto nerozmočilo od polevy). Nechte jej odpočívat dalších 10-15 minut.
Lehce posypte plech na pizzu kukuřičnou moukou. Pokud těsto při přenášení na plech ztratilo tvar, lehce ho vytvarujte do požadovaných rozměrů. Potřete rajčatovou omáčkou a posypte přísadami. Dávejte pozor, abyste pizzu nepřetížili příliš velkým množstvím polev, jinak bude pizza rozmočená.
Pečení pizzy: Pizzu pečte v troubě o teplotě 180 °C, dokud kůrka nezhnědne a sýr nezezlátne, přibližně 10-15 minut. Pokud chcete, můžete ke konci pečení posypat ještě trochou sýra.
NUTRIČNÍ ÚDAJE NA PORCI
- 322 KALORIÍ
- 4 g TUK
- 61 g SACHARIDY
- 10 g BÍLKOVINY