pita

Tento recept na pita chléb je lepší než ten, který dostanete v obchodě s potravinami, prostě ani zdaleka se mu nevyrovná. Kromě toho, že je chutný k jídlu, je také velmi snadný na přípravu.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 10 minut
  • Celkem: 40 minut

Ingredience

  • 1 balení aktivního sušeného droždí
  • 1 šálek teplé vody
  • 1 šálek univerzální mouky
  • 1 a ½ lžíce olivového oleje
  • 1 a ¾ lžičky soli
  • 1 a ¾ šálku univerzální mouky nebo více podle potřeby
  • 1 lžička olivového oleje, rozdělená

Postup

  1. Droždí vložte do mísy mixéru a přidejte 1 šálek teplé vody a 1 šálek mouky. Promíchejte a nechte kynout, dokud směs nezačne bublat a pěnit (15 až 20 minut).
  2. Do směsi droždí přidejte 1 a 1/2 lžíce olivového oleje a sůl a poté 1 a 3/4 šálku mouky. Míchejte při nízkých otáčkách pomocí nástavce na hnětení těsta, dokud těsto nebude měkké, vláčné a mírně lepivé. Pokud se těsto lepí na stěny mísy, přidejte po troškách až 1/4 šálku mouky.
  3. Těsto hněťte na stroji při nízkých otáčkách, dokud není mírně pružné a stále měkké, 5 až 6 minut. Vyklopte těsto na pomoučenou pracovní plochu a vytvarujte z něj kouli.
  4. Vnitřek mísy vytřete 1/4 lžičky olivového oleje. Těsto v míse otočte, aby se pokrylo tenkou vrstvou oleje. Mísu zakryjte fólií a nechte ji stát, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, přibližně 2 hodiny.
  5. Vyjměte těsto z mísy a přeneste ho na pomoučenou pracovní plochu. Lehce ho rozválíme do plochého tvaru o tloušťce asi 1-2 cm. Nožem těsto nakrájejte na 8 stejných dílů.
  6. Z každého kousku vytvarujte malou kulatou kouli s hladkým povrchem, těsto stáhněte ze stran a konce zastrčte pod dno.
  7. Přikryjte kuličky těsta lehce naolejovanou fólií a nechte je 30 minut odpočívat.
  8. Přeneste kuličky těsta na lehce pomoučenou pracovní plochu a posypte jejich vrchní část moukou. Těsto po jednom jemně poklepávejte prsty, abyste vytvořili plochý kulatý chléb o tloušťce asi 1/4 palce. Vytvarované těsto nechte 5 minut odpočívat.
  9. Litinovou pánev potřete zbývajícími 1/2 lžičkou olivového oleje a postavte ji na středně silný oheň. Těsto položte do rozpálené pánve a smažte, dokud se neobjeví hnědé skvrny a bubliny, asi 3 minuty.
  10. Obraťte, vařte další 2 minuty a poté obraťte zpět na původní stranu a opékejte ještě asi 30 sekund. Pita chléb se začne nafukovat a plnit horkým vzduchem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang