Máte rádi čerstvé, křupavé, voňavé domácí pečivo? Tak jste na správné adrese. Naučíme vás, jak si upéct domácí rustikální bagety podle velmi jednoduchého receptu. Věřte, že už jiné nebudete chtít.
Základní recept na špaldové domácí pečivo, v tomto případě bagety, sestává pouze ze čtyř ingrediencí. My jsme nejprve zkoušeli bagetky jednoduché a pak jsme začali experimentovat s přidáváním různých přísad.
Navzdory tomu, že jde o kynuté těsto, je tak jednoduché, že se určitě podaří i začátečníkovi. Nepotřebujete dokonce ani speciální vybavení. Stačí vám hrnek, jedna větší miska a vařečka.
A pokud máte doma jen hladkou mouku, nevadí. Použijte stejné množství jako špaldové mouky – domácí je domácí a alespoň máte jistotu, že tam nejsou ingredience, které do pečiva nepatří.
Jedna dávka vystačí na dvě bagety.
Ingredience
- 3 hrnky špaldové mouky
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku sušeného droždí
- 1 a půl hrnku vlažné vody
- trocha mouky na posypání pracovní desky
Postup
- Do mísy si dáme mouku, sůl a droždí. Všechny suché přísady řádně promícháme vařečkou. Pokud přidáváte do těsta semínka, toto je ten správný moment.
- Nalijeme vodu a vařečkou promícháme tak, abychom získali lepkavou kašovitou hmotu. Netřeba míchat příliš dlouho, stačí jen pospojovat suché suroviny s vodou.
- Misku přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout. V závislosti na teplotě může směs kynout hodinu až tři. Pokud vám směs zdvojnásobí objem, považujte ji za vykynutou. (Pozor, při použití žitné nebo celozrnné mouky bude těsto kynout pomaleji a nenabude takový objem jako u bílé mouky).
- Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál, rozdělíme ho na dvě části a prohněteme. Pokud přidáváte olivy, cibuli nebo jinou zeleninu, přidejte je až nyní. Z těsta vytvarujte 2 bochníky. Klidně si těsto víckrát posypte moukou, aby se vám s ním lépe pracovalo.
- Troubu si předehřejeme na 220 stupňů.
- Na plech si dáme pečící papír, ze dvou vykynutých bochníků si vytvarujeme bagety a dáme je na plech. Ostrým nožem je několikrát mírně nařízneme a dáme péct na cca 25 minut.
Další varianty
Domácí pečivo je dobré samo o sobě, ale vřele vám doporučujeme trochu si pohrát s ingrediencemi:
- Špaldové se semínky: do mouky vmíchejte lžíci semínek podle chuti – lněná, dýňová, slunečnicová.
- Žitné s kmínem: 1 hrnek hladké mouky nahraďte žitnou a do mouky zamíchejte 1 lžičku celého kmínu.
- Cibulové: na oleji osmahněte jednu na drobno nakrájenou cibuli a přidejte ji do už vykynutého těsta. Těsto je pak třeba ještě jednou řádně ručně promísit.
- Olivové: postupujeme podobně jako u cibulové, ale místo cibule do těsta vmíchejte 2 lžíce posekaných oliv.
TIP: Vyzkoušejte recept na vanilkové rohlíčky ze špaldové mouky.