Udělat si vlastní domácí musli má hned několik výhod. Přesně víte, co si do něj namícháte. Jen kvalitní suroviny v takovém množství, jaké vám nejlépe vyhovuje. Máte rádi hodně ořechů? Tak si je přidáte více. Nemusíte tolik rozinek? Tak z nich uberete. Nepřidáte žádné dochucovadla, aroma nebo konzervanty. Recept dokonce neobsahuje klasický cukr, sladíme javorovým sirupem.
Na přípravu domácího musli stačí půl hodina. Za tento čas stihnete připravit zdravé a chutné snídaně, na kterých si budete pochutnávat celý týden. Recept je nejen super jednoduchý ale i univerzální. Stačí, když si zapamatujete postup. Se surovinami se dá improvizovat.
Ingredience
- 2 šálky ovesných vloček
- 100 g sušených brusinek
- 1 lžičku mleté skořice
- špetka soli
- hrst nasekaných lískových oříšků
- 50 g mandlových hoblin
- 1 dcl javorového sirupu
- případně lněná, slunečnicová semínka
Postup
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů C. Na plech vyložený papírem na pečení dáme ořechy a semínka. Pečeme cca 10 minut (pokud dáváte do musli i mandlové hobliny, přidejte je na plech s ořechy asi o 3-4 minuty později, aby se nepřipekly).
- V misce smícháme ovesné vločky, skořici, sůl a javorový sirup.
- Opečené ořechy nasypeme do mísy s vločkami a vše řádně promícháme a nasypeme zpět na plech.
- Teplotu trouby snížíme na 130 stupňů C a musli směs pečeme 15 minut. Pak přidáme brusinky (nebo jiné sušené ovoce) a pečeme ještě asi 15 minut.
- Po upečení necháme vychladnout. Skladujeme v uzavíratelné nádobě. Dobře vychladlé musli vydrží minimálně týden.