domaci-pecene-fazole-heinz

Tyto pečené fazole chutnají přesně jako ty kupované. Zkuste si s nimi dát tu práci a připravte si je tentokrát doma sami.

Ingredience

  • 400 g sušených bílých fazolí nebo jiných bílých fazolí, nebo 3x 400 g bílých fazolí v plechovce
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 250 ml vody
  • 2 lžičky worcestrové omáčky
  • 6 lžic kečupu nebo australské/britské rajčatové omáčky (poznámka 3)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky sušené cibule (nebo více česnekového prášku)
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1 lžička soli

Na zahuštění

  • 8 lžiček kukuřičné mouky nebo kukuřičného škrobu
  • 65 ml vody

Postup

  1. Pokud používáte fazole z konzervy, následující kroky přeskočte a začnete krokem č. 4.
  2. Uvařte sušené fazole. Fazole namočte na 8-24 hodin do velké mísy s vodou a poté je slijte. Fazole vložte do velkého hrnce s vodou na prudký oheň. Přiveďte je k varu a pak z nich odstraňte pěnu.
  3. Snižte teplotu, částečně je přikryjte pokličkou a vařte 1-1,5 hodiny, dokud nezměknou. (Začněte kontrolovat po 45 minutách). Fazole by měly být uvnitř stále mírně tvrdé (v omáčce se více rozvaří). Sceďte a dejte stranou.
  4. Vložte všechny ingredience do hrnce (kromě fazolí) a promíchejte, poté přidejte fazole.
  5. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na středně nízkou a vařte 20 minut bez pokličky. Občas zamíchejte, aby se fazole nepřichytily na dno hrnce.
  6. Smíchejte kukuřičnou mouku s vodou. Za stálého míchání vlijte do hrnce a vařte 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne – zhoustne rychle.
  7. Ochutnejte a případně dosolte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang