Recept na domácí Paneer (čerstvý indický sýr Cottage)

Bezmasá jídlaJednohubkyPředkrmyPřílohyStudené předkrmySýry
domaci-paneer-cerstvy-indicky-syr-cottage

Domácí paneer je mnohem lepší než kupovaný v obchodě. Je jemnější, krémovější a má mnohem lepší chuť. Jeho příprava je snadná a obejde se bez speciálního vybavení. Stačí jen trocha trpělivosti a nechat sýr 4 hodiny ztuhnout v lednici.

Ingredience

  • 2 litry plnotučného mléka (nízkotučné se nehodí)
  • 4 lžíce citronové šťávy (lze nahradit bílým octem)

Postup

Syrové mléko:

  1. Mléko zahřívejte ve velkém hrnci na středním plameni, dokud se na povrchu nezpění, tak jak vypadá, že se chystá vařit.
  2. Vypněte sporák. Přidejte citronovou šťávu a 1 minutu míchejte. Mléko by se mělo začít srážet. Pokud se tak nestane, znovu zapněte sporák a přiveďte ho k mírnému varu, dokud se tuhé látky neoddělí.

Sceďte a odstraňte přebytečnou vodu:

  1. Cedník umístěte nad hlubokou mísu. Sítko vyložte dvěma vrstvami sýrařského plátna.
  2. Nejprve do něj naberte polovinu sraženého mléka a poté do něj nalijte zbytek. Nechte odkapávat, dokud se všechna tekutina neodsaje – to může trvat 5 až 10 minut.
  3. Tekutinu (syrovátku) v míse vylijte. Svažte sýr do plátna (v této fázi bude ještě poměrně vodnatý) a pak ho krátce opláchněte pod studenou vodou z kohoutku. Tím se odstraní citronová příchuť a zchladí se, aby se s ním lépe manipulovalo.
  4. Vymačkejte přebytečnou vodu otáčením plátna a mačkáním svazku, ale ne tak silně, aby se paneer vytlačil skrz plátno. Jakmile přestane vytékat tekutina, přestaňte. V této fázi bude paneer ještě poměrně měkký.

Vložte do chladničky:

  1. Vytvarujte sýr do tvaru kotouče o tloušťce asi 2 cm, stále zabaleného v plátně. Vložte do cedníku nebo cedníku nad mísu. Navrch položte malý talíř a pak 2 x 400 g plechovky (nebo podobné závaží).
  2. Uložte na 4 hodiny do chladničky. Během této doby paneer ztuhne (zpevní se) a zbylá tekutina odteče.

Skladování a krájení:

  1. Vyjměte paneer z chladničky a opatrně jej rozbalte. Uprostřed bude důlek, to je normální (je to od odkapávání).
  2. V této fázi je paneer připraven k použití. Můžete ho buď ihned nakrájet a použít, nebo celý nerozkrájený blok uložit na jindy a v případě potřeby ho jen nakrájet.
  3. Skladujte v chladničce až 2 týdny nebo zmrazte na 3 měsíce.
Ingredience

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang