Zavařování se zase vrací do módy. Stále více lidí dbá na to, co jí, a tak se nespokojí s průmyslově vyrobenými konzervami. Patříte-li mezi ně a máte-li rádi rajčata, zkuste rajčatovou omáčku dle tohoto receptu. Rajčatová omáčka je snadná na přípravu a nejen v zimě vám určitě přijde vhod.
Ingredience
- 11 kg rajčat (asi 80 středních)
- 4 velké zelené papriky zbavené semínek
- 4 velké cibule nakrájené na klínky
- 2 plechovky rajčatového protlaku (po 340 g)
- 1/4 šálku řepkového oleje
- 2/3 šálku cukru
- 1/4 šálku soli
- 8 stroužků česneku, mletých
- 4 lžičky sušeného oregana
- 2 lžičky sušené petrželové natě
- 2 lžičky sušené bazalky
- 2 lžičky drcených vloček červené papriky
- 2 lžičky worcestrové omáčky
- 2 bobkové listy
- 1 šálek plus 2 lžíce citronové šťávy do sklenic
Postup
- V litinovém hrnci přiveďte k varu 2 litry vody. Pomocí děrované lžíce vložte rajčata po jednom do vroucí vody na 30-60 sekund. Každé rajče vyjměte a ihned ponořte do ledové vody. Rajčata oloupejte a rozčtvrťte a vložte je do hrnce.
- Zelenou papriku a cibuli rozmixujte v kuchyňském robotu najemno; přeneste je do hrnce. Vmíchejte další přísady. Přidejte vodu a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte nezakryté 4-5 hodin za občasného míchání.
- Vyhoďte bobkové listy. Horkou směs nalijte do sklenic a nechte v nich 1 cm prostoru. Odstraňte vzduchové bubliny a v případě potřeby upravte mezeru mezi víčky přidáním nebo odebráním horké směsi.
- Otřete okraje. Na sklenice nasaďte víčka a zašroubujte je tak, aby byla těsná.
- Sklenice vložte do zavařovacího hrnce s vroucí vodou a dbejte na to, aby byly zcela pokryty vodou. Přiveďte je k varu a vařte 40 minut.
- Vyjměte sklenice a nechte je vychladnout.