Tento lahodný recept domácí omáčku je hotový za pouhých 30 minut a z níže uvedených ingrediencí můžete obsloužit až 12 osob.
Ingredience
- 120 g nesoleného másla
- 2 malé žluté cibule nakrájené nadrobno
- 40 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- odtučněný krůtí výpek a kuřecí vývar na 500 ml, zahřátý
- 1 lžíce koňaku nebo brandy
- 1 lžíce bílého vína, volitelně
- 1 lžíce dvojité smetany, nepovinně
Postup
- Ve velké (25 až 30 cm) pánvi smažte máslo a cibuli na středně mírném ohni 12 až 15 minut, dokud cibule lehce nezhnědne. S tímto krokem nespěchejte. Je velký rozdíl, když je cibule dobře propečená.
- Do pánve nasypte mouku, rozšlehejte ji a poté přidejte sůl a pepř. Vařte 2 až 3 minuty.
- Přidejte horkou směs kuřecího vývaru a koňak a nepřikryté vařte 4 až 5 minut do zhoustnutí.
- V případě potřeby přidejte víno a smetanu.
- Podle chuti dochuťte a podávejte.