Maso se nakládá z hovězího bůčku, nakládacího koření a soli a musí se nechat 5 dní zrát. Výsledkem je hovězí maso, které je aromatičtější a jedinečnější než to, které můžete koupit v obchodě.
Příprava
- Vaření: 3 hodiny
- Počet porcí: 6 až 8
Ingredience
- 1 lžíce celých bobulí nového koření
- 1 lžíce celých hořčičných semínek (hnědých nebo žlutých)
- 1 lžíce semen koriandru
- 1 lžíce červených pepřových vloček
- 1 lžíce celých zrnek černého pepře
- 2 lžičky celého hřebíčku
- 9 celých kardamomových lusků
- 6 velkých bobkových listů, rozdrcených
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 tyčinky skořice
- 3,8 litru vody
- 300 g soli
- 5 lžiček růžové soli na solení (volitelně)
- 3 lžíce nakládacího koření
- 90 g hnědého cukru
- jeden 5 kg hovězí bůček
- 1 lžíce nakládacího koření
Postup
- Můžete použít buď koření na nakládání zakoupené v obchodě, nebo si můžete vyrobit vlastní. Chcete-li si vyrobit vlastní, opražte bobule nového koření, hořčičná semínka a semínka koriandru.
- Dále přidejte vločky červeného pepře, zrnka černého pepře, hřebíček a lusky kardamomu. Opečte na malé pánvi na středním ohni, dokud nebudou voňavé.
- Koření se nesmí spálit.
- Odstavte z ohně a vložte do malé misky. Pomocí hmoždíře a tloučku koření trochu rozdrťte.
- Přidejte do malé misky a vmíchejte rozdrcené bobkové listy a mletý zázvor.
- Připravte solný nálev: do litru vody ve velkém hrnci přidejte asi 3 lžíce směsi koření.
- Dále přidejte půl tyčinky skořice spolu s košer solí, růžovou solí (pokud používáte) a hnědým cukrem.
- Přiveďte k varu, poté stáhněte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Solný nálev uložte do chladničky, dokud nebude dobře vychlazený.
- Bůček vložte do velké ploché nádoby nebo pánve a zalijte jej nálevem.
- Solný nálev by měl pokrýt maso. Maso může v nálevu plavat.
- Vložte do chladničky a nechte chladit 5-7 dní.
- Každý den bůček obraťte, aby se všechny strany naložily stejně.
- Po skončení doby naložení vyjměte bůček z nálevu a opláchněte jej studenou vodou.
- Bůček vložte do velkého hrnce a zalijte ho alespoň jedním centimetrem vody.
- Pokud chcete mít bůček méně slaný, přidejte do hrnce další centimetr vody.
- Do hrnce přidejte lžíci nakládacího koření. Přiveďte k varu, snižte teplotu na velmi nízkou a vařte 3-4 hodiny, dokud hovězí maso nezměkne.
- Maso vyjměte na prkénko. Všimněte si viditelných čar na mase. Jedná se o směr svalových vláken.
- Aby se maso lépe krájelo, rozkrojte ho nejprve napůl podél vlákna masa.
- Poté proveďte tenké příčné řezy napříč vlákny, abyste mohli maso servírovat.