Křupavé, lepkavé, rozplývající se, velmi sýrové – nejlepší mozzarellové tyčinky jsou ty, které si vyrobíte doma. Nepotřebujete žádné speciální vybavení ani ingredience.
Ingredience
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1 lžička česnekového prášku
- 2 vejce
- 2 šálky Panko
- 2 lžičky italského koření
- 340 g sýra mozzarella s nízkou vlhkostí nakrájeného na kousky 3 x cca 2 cm nebo 340 g sýra string nakrájeného na polovinu
- domácí marinara na namáčení
- 1 čtvrtka rostlinného oleje
Recept je na 6 porcí.
Postup
- Plech na pečení s okrajem vyložte pečícím papírem a dejte stranou.
- V malé mělké misce smíchejte mouku se solí, pepřem a česnekovým práškem.
- Do druhé misky přidejte vejce spolu s 1 lžící vody a šlehejte do hladka.
- Ve třetí misce smíchejte panko a italské koření.
- Postupně namočte jeden kousek sýra do vaječné směsi, poté do moučné směsi, zpět do vaječné směsi a nakonec do panko, přičemž panko jemně přitlačte, aby se přilepilo.
- Sýrové tyčinky položte na připravený plech a postup opakujte se zbývajícím sýrem. Plech vložte do mrazáku a sýrové tyčinky nechte 45 minut zmrazit.
- Ve velkém hrnci postaveném na středně vysoký plamen zahřejte olej na teplotu 180 °C pomocí teploměru na hluboký tuk. Vyjměte sýrové tyčinky z mrazáku. V malých dávkách je opatrně vhoďte do horkého oleje.
- Smažte je ze všech stran dozlatova, asi 2 minuty. Vyjměte je z oleje a položte na kovovou chladicí mřížku položenou na plech. Postup opakujte se zbývajícími sýrovými tyčinkami.
- Tyčinky mozzarelly ihned podávejte s omáčkou marinara.