K přípravě tohoto receptu na domácí mangovou zmrzlinu, která je krémová a kopečková, stejně jako zmrzlina, kterou si koupíte v obchodech, potřebujete pouze mango, kondenzované mléko a smetanu.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 25 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 2 velká manga, zralá a šťavnatá – na 2 šálky pyré
- 395 g slazeného kondenzovaného mléka (1 plechovka)
- 2 šálky zahuštěné smetany/tučné smetany smetany ke šlehání, studené
- 1/8 lžičky žlutého tekutého potravinářského barviva – volitelně
Postup
- Dužinu manga nakrájejte na kostičky.
- Pomocí mixéru, kuchyňského robotu nebo tyčového mixéru pak odměřte 2 šálky mangového pyré (asi 2 1/4 šálku nakrájeného manga).
- Nalijte pyré do nepřilnavé pánve na středně nízké teplotě.
- Za stálého míchání vařte 8 až 10 minut nebo dokud se nezredukuje na polovinu.
- Testem je, když můžete po pánvi přetáhnout dřevěnou lžíci a cestička tam zůstane na vteřinu.
- Nebo pyré odměřte, abyste se ujistili, že se zredukovalo alespoň na 1 šálek – méně je ještě lepší.
- Vychlaďte pyré.
- V míse smíchejte vychlazené mango a kondenzované mléko.
- Pokud používáte, přidejte potravinářské barvivo.
- Šlehejte, dokud se nespojí.
- Šlehejte krém ručním šlehačem nebo stojanovým mixérem, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Vezměte kopeček krému a vložte ho do mangové směsi.
- Přeložte, dokud se hmota z větší části nespojí – hrudky jsou v pořádku.
- Poté vlijte mangovou směs do krému.
- Nemíchejte energicky jako dortové těsto, dokud nezmizí hrudky.
- To bude trvat několik minut.
- Nalijte do nádoby (nejlépe s víkem). Pokud můžete, použijte skleněnou nebo jinou nereaktivní nádobu.
- Na povrch položte kus pečicího papíru.
- Poté přiklopte víkem nebo použijte potravinářskou fólii.
- Zamrazte na více než 12 hodin.
- Odstraňte pečicí papír.
- Nechte 5 minut stát, aby mírně změkly, poté naberte a podávejte.
- Pokud je zmražená 24 hodin nebo déle, bude potřebovat pár minut navíc, aby změkla na konzistenci vhodnou k nabírání.