Připravte si toto lahodné rostlinné mléko doma. Zbytky mandlí použijte do pečení muffinů, ovesné kaše, nebo třeba smoothie.
Ingredience
- 1 hrnek mandlí, nejlépe bio
- 2 hrnky vody, plus další na namáčení
- Sladidlo jako med, cukr, agávový sirup nebo javorový sirup (volitelně)
Postup
- Vložte mandle do mísy a zalijte je vodou. Jak budou vstřebávat vodu, budou bobtnat. Nechte je stát na kuchyňské lince přikryté utěrkou přes noc nebo je uložte do chladničky až na 2 dny.
- Čím déle budou mandle namočené, tím krémovější bude mandlové mléko.
- Mandle slijte a důkladně je opláchněte pod tekoucí studenou vodou. V tuto chvíli by měly být mandle po zmáčknutí trochu měkké.
- Vložte mandle do mixéru nebo kuchyňského robotu vybaveného nástavcem s noži a zalijte je 2 hrnky vody.
- Několikrát mixérem pulzujte, aby se mandle rozpadly, a poté mixujte nepřetržitě po dobu 2 minut. Mandle by měly být rozdrcené na velmi jemnou moučku a voda by měla být bílá a neprůhledná.
- Vyložte jemné sítko plátýnkem a umístěte ho nad mísu. Do sítka nalijte mandlovou směs.
- Plátno obtočte kolem mandlové směsi a zavřete. Čistýma rukama stlačujte a mačkejte, abyste získali co nejvíce mandlového mléka. Měli byste získat asi 2 hrnky.
- Mandlové mléko ochutnejte, a pokud si přejete sladší nápoj, přidejte podle chuti sladidlo.