Recept na domácí malinový džem

Džemy, marmelády a povidlaSladká jídla

Pokud s výrobou džemů začínáte, je malinový džem vhodný pro začátek, protože je velmi rychlý. Potřebujete jen maliny, citron a cukr.

Ingredience

  • 1 kg malin
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 kg sáčkového cukru na marmeládu (ten s přidaným pektinem)

Recept je přibližně na 1,6 kg.

Postup

  1. Než začnete, sterilizujte sklenice a dejte talířek do mrazáku, aby se zchladily.
  2. Polovinu malin vyklopte do zavařovacího hrnce a přidejte citronovou šťávu.
  3. Rozmačkejte bobule šťouchadlem na brambory na kaši a nechte je 5 minut vařit.
  4. Uvařené bobule překlopte do síta nad mísou a po vypuštění veškeré šťávy dužinu pevně propracujte dřevěnou lžící přes síto, dokud nezůstanou jen semínka.
  5. Vyklopte šťávu a dužinu zpět do zavařovacího hrnce a vmíchejte cukr.
  6. Mírně zahřejte a přidejte zbývající celé maliny.
  7. Přiveďte k varu a pak 5 minut rychle vařte.
  8. Odstavte z ohně a na vychlazený talíř nakapejte trochu džemu.
  9. Nyní do něj zatlačte prstem – měl by se zvrásnit a vypadat jako džem.
  10. Pokud tomu tak není, vařte ještě 2 minuty a pak to zkuste znovu.
  11. Vrchní část džemu může vypadat, jako by na něm byla usazenina, ale když ho při chladnutí dobře promícháte, trochu z ní zmizí.
  12. Nalijte do sklenic a uzavřete.
  13. V neotevřeném stavu vydrží rok, i když krásná světlá barva trochu ztmavne.
  14. Po otevření uchovávejte v lednici.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang