Není snad nic lepšího než čerstvý kváskový chléb namazaný lučinou nebo žervé. Odrazuje vás cena lučiny a mnohdy špatné složení žervé a pomazánek tohoto typu? Nehledě na to, že jsou poměrně tučné. Přitom je tak snadné vyrobit si tuhle dobrotu v pohodlí domova jen ze 3 základních surovin. Jak si vyrobit lahodnou domácí lučinu?

Níže je popsáno několik receptů, jak na to. Užijte si variabilitu, kdy si pokaždé můžete připravit jinou příchuť, ať už přidáním čerstvých bylinek, česneku nebo třeba uzené papriky. Vyzkoušejte také různé varianty základních ingrediencí (tvaroh, zakysaná smetana, jogurt). Domácí lučina se výborně hodí k domácím cereálním kaiserkám nebo k opečeným toastům, namazat ji můžete i na kváskový chléb.

Recept na domácí lučinu z jogurtu a zakysané smetany

Připravte si odlehčenou variantu pomazánky díky kombinaci bílého jogurtu a zakysané smetany (tu můžete klidně i vynechat). Domácí lučinu můžete použít také na česnekové toasty.

Příprava

  • Doba přípravy: 5 minut + několik hodin na oddělení syrovátky v lednici

Ingredience na domácí lučinu z jogurtu a zakysané smetany

  • 200 g kvalitního bílého jogurtu (můžete použít řecký nebo domácí)
  • 150 g zakysané smetany
  • špetku soli

Postup na domácí lučinu z jogurtu a zakysané smetany

  1. Příprava domácí lučiny je velmi jednoduchá. Stačí smíchat jogurt se zakysanou smetanou a špetkou soli a pořádně rozmíchat, aby vznikla hladká konzistence.
  2. Tuto směs nechte několik hodin v lednici vykapat v plátýnku zavěšeném ve vyšší nádobě, tak aby na dně bylo dostatek prostoru pro vykapanou syrovátku.
  3. Jogurt vybírejte opravdu kvalitní, spíše tučnější a především bez škrobů (skvěle se osvědčila Holandia, protože je sama o sobě krásně hustá a někdy ani není potřeba přidávat zakysanou smetanu a přesto je lučina vynikající).
  4. Pokud máte ale raději krémovější strukturu, použijte 15% zakysanou smetanu (opět bez škrobů či jiných zahušťovadel).
  5. Lučina bude sice maličko tučnější, avšak vynikající. Dobrých tuků se není třeba obávat.
homemadeappetizingcrostiniwithsoftcheesecreamherbs
Příprava domácí lučiny je velmi jednoduchá.

Recept na domácí lučinu z jogurtu

Tento snadný recept se připravuje z několika málo ingrediencí a jeho příprava zabere pouhých 5 minut. Je řidší konzistence, a tak se jedná spíše o omáčku nebo dip. Je svěží, krémová a aromatická, ideální k zelenině, hranolkům nebo jako zálivka na kebab.

Můžete tomu říkat jogurtová česneková omáčka, citronová jogurtová omáčka nebo jogurtová bylinková omáčka. Spojuje v sobě všechny báječné chutě v jednom. Pro ještě hustší a krémovější konzistenci ji připravte z řeckého jogurtu. Je to také zdravější lehčí verze farmářského dipu, protože je vyrobena z jogurtu, nikoli z majonézy.

Je to skvělá příloha k hranolkům, cizrnovým lívancům a dalším smaženým jídlům. Je to velmi jemná a svěží omáčka, která krásně kombinuje všechny chutě. Protože k přípravě tohoto dipu použijete čerstvý jogurt, je poměrně zdravý a používá snadno dostupné suroviny bez nutnosti použití konzervantů.

Ingredience na domácí lučinu z jogurtu

  • 1 kelímek jogurtu obyčejného plnotučného, lze použít i řecký jogurt
  • ¼ lžičky česnekového prášku
  • ¼ lžičky cibulového prášku
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička čerstvého tymiánu (můžete použít i sušený)
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička limetkové šťávy

Postup na domácí lučinu z jogurtu

  1. Vezměte kelímek jogurtu a našlehejte ho.
  2. Do jogurtu přidejte česnekový prášek, cibulový prášek a tymián.
  3. Poté přidejte sůl podle chuti spolu se špetkou pepře. Přidejte olivový olej a limetkovou šťávu. Všechny ingredience společně šlehejte, dokud nezískají krémovou konzistenci.
  4. Vychutnejte si tento krémový zdravý jogurtový dip.
  5. Varianty: Tento jogurtový dip je velmi univerzální. Můžete z něj vyzkoušet různé variace podle svých chuťových buněk.
  6. K tymiánu můžete přidat čerstvě prolisovaný stroužek česneku a místo česnekového prášku cibuli.
  7. Přidejte pažitku, sušený kopr nebo petrželku, aby byl tento dip chuťově výraznější.
  8. Místo limetkové šťávy můžete nahradit jablečným octem.
  9. Z tohoto dipu udělejte řecký jogurtový dip použitím bohatého a krémového řeckého jogurtu.
  10. Pokud chcete dipu dodat trochu pálivosti, přidejte čerstvé nebo nakládané papričky jalapeňos.
  11. Před přidáním do jogurtu musíte jalapeňos dobře rozmělnit pomocí kuchyňského robotu nebo mixéru.
bowloffreshsourcreamwithparsleyonwoodentable
Jogurtový dip je velmi univerzální. Můžete z něj vyzkoušet různé variace podle svých chuťových buněk.

Recept na domácí lučinu ze zakysané smetany

S kelímkem čerstvé zakysané smetany a několika bylinkami a kořením ze spíže je tato pomazánka hotová za pár minut. A navíc si ji můžete přizpůsobit díky dalšímu koření a dalším oblíbeným přísadám, které máte k dispozici přímo ve spíži.

Příprava je tak snadná a zabere jen pár minut. Stačí smíchat všechny ingredience dohromady a vychladit, aby se chutě mohly spojit.

Ingredience na domácí lučinu ze zakysané smetany

  • ¾ kelímku zakysané smetany
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce pažitky
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ½ lžičky kopru
  • ¼ lžičky cibulového prášku
  • sůl a pepř podle chuti

TIP: Nebojte se pomazánku obměnit přidáním nasekaných chilli papriček, jalapeňos, sušených rajčat nebo nasekaného špenátu. Dokonce i slanina může domácí lučině ze zakysané smetany dodat zcela nový chuťový profil.

Postup

  1. Všechny ingredience smíchejte v míse.
  2. Před podáváním nechte alespoň 30 minut vychladnout.
  3. V chladničce by měla pomazánka vydržet přikrytá až 10 dní. Nepochybně se do té doby spotřebuje.
  4. Pomazánky ze zakysané smetany se nedoporučuje zmrazovat, protože stejně jako většina mléčných výrobků po rozmrazení začne být zrnitý.
homemadelowfatcreamcheesespreadinabowl
Nebojte se pomazánku obměnit přidáním nasekaných chilli papriček, jalapeňos, sušených rajčat nebo nasekaného špenátu.

Recept na domácí lučinu ze zakysané smetany (dip) na hranolky a zeleninu

Skvěle se hodí k hranolkům i zelenině. Tento dip ze zakysané smetany připravíte za pár minut. K přípravě tohoto všestranného receptu na předkrm vám stačí vanička zakysané smetany a několik základních ingrediencí.

Vyšlehejte ho a dejte na chvíli do lednice, aby se chutě pěkně spojily, a máte hotovo. Klíčem k tomuto dipu je zajistit, aby měl čas vychladnout. Věřte, tento krok nevynechávejte. V pevně přikryté nádobě vydrží tento dip v lednici až týden.

Ingredience na domácí lučinu

  • 450 g zakysané smetany
  • 2 lžíce sušené cibule
  • 1 lžíce petrželky, jemně nasekaná
  • 3 lžičky worcesteru
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • 1 a 1/2 lžičky sušeného kopru
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička suché hořčice
  • sůl podle chuti
  • další petrželka na ozdobu, nepovinné

Nápady na přílohy:

  • Chipsy (bramborové lupínky, kukuřičné lupínky)
  • Krekry
  • Hranolky (bramborové, batátové, mrkvové, cuketové)
  • Zelenina: brokolice, mrkev, paprika, chřest, řapíkatý celer, okurky

Postup na domácí lučinu

  1. Do misky přidejte vaničku zakysané smetany.
  2. Přidejte ostatní přísady a promíchejte.
  3. Přikryjte a nechte v chladničce alespoň 2 hodiny, aby se chutě skutečně projevily.
  4. Na ozdobu přidejte petrželku a podávejte s oblíbenými přílohami.
  5. Zakysaná smetana by se neměla nechávat déle než 2 hodiny při pokojové teplotě, takže to samé platí i pro tento dip.
  6. Pokud ho podáváte na večírku nebo na párty, kde může být déle, můžete dát misku na led, aby zůstal studený, nebo použít chladicí zařízení na dipy. Jen nezapomeňte vyměnit led, jakmile roztaje.

Recept na domácí lučinu z tvarohu

Vyzkoušejte recept na domácí lučinu z tvarohu obohacenou o bylinky a ovčí sýr Pecorino.

Ingredience na domácí lučinu z tvarohu

  • 1 hrnek tvarohu
  • 2 lžíce pažitky (čerstvě nasekané)
  • 2 lžíce bazalky (čerstvě nasekané)
  • 1/2 lžičky citronového tymiánu (zbaveného stonků a nasekaného)
  • 2 lříce sýra Pecorino – ovčí sýr (čerstvě nastrouhaného)
  • čerstvě mletý pepř (podle chuti)
  • sůl (podle chuti)

Postup na domácí lučinu z tvarohu

  1. Smíchejte všechny výše uvedené ingredience a nechte odležet.
  2. Před podáváním dochuťte solí a pepřem.
abowlofhomemadecreamcheesespreadwithchoppedchives
Domácí lučina z tvarohu obohacená o bylinky a ovčí sýr Pecorino.

Recept na domácí lučinu z tvarohu nasladko

Vyzkoušejte tento netradiční recept na sladkou pomazánku, která se skvěle hodí na Velikonoce k velikonočnímu pečivu.

Ingredience na domácí lučinu z tvarohu nasladko

  • 1,6 kg tvarohu
  • 0,7 kg másla (změklého)
  • 0,7 kg bílého cukru
  • 10 žloutků (uvařených natvrdo a nastrouhaných)
  • 355 ml smetany (obilné)
  • 1 lžička vanilky

Postup na domácí lučinu z tvarohu nasladko

  1. Příprava vám zabere jen přibližně 15 minut.
  2. Nejprve si uvařte vejce natvrdo.
  3. Mezitím si v míse smíchejte tvaroh, změklé máslo, cukr, smetanu a vanilku.
  4. Po uvaření a vychladnutí vajíček, oddělte žloutky od bílků. Žloutky následně nastrouhejte nebo rozdrobte do připravené směsi.
  5. Vše důkladně promíchejte, aby se spojilo v krémovou pomazánku.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang