Limoncello je vynikající typický italský citronový likér. Zachutnal vám na dovolené a chtěli byste si jej připravit i doma? S naším receptem to nebude žádný problém.
Ingredience
- 10 omytých a osušených bio citronů
- 1 láhev vodky o objemu 750 ml
- 1 až 4 šálky cukru, podle chuti
Postup
- Z citronů odstraňte kůru pomocí škrabky na zeleninu. Snažte se odstranit pouze vnější žlutou slupku a co nejméně jádra. Velké kusy kůry odřízněte příborovým nožem.
- Přeneste citronové kůry do čtvrtlitrové sklenice a zalijte je vodkou. Zašroubujte víčko. Přeneste citronové kůry do čtvrtlitrové sklenice a zalijte je vodkou. Zašroubujte víčko.
- Vyložte sítko velkým kávovým filtrem a postavte ho nad čtyřšálkovou odměrku. Přes filtr sceďte vyluhovanou vodku. Pokud vodka přestane téct, budete ji možná muset v sítku promíchat.
- Připravte si cukrový sirup z nejméně 1 šálku vody a 1 šálku cukru. Vodu přiveďte k varu a vmíchejte do ní cukr, aby se rozpustil. Nechte vychladnout. S poměrem vody a cukru si můžete pohrát. Začněte s 1 šálkem vody a 1 šálkem cukru, ochutnejte a postupně přidávejte další cukrový sirup, dokud nedosáhnete chuti, která vám vyhovuje – až do 4 šálků vody se 4 šálky cukru. Více vody zředí alkoholový základ, čímž vznikne méně alkoholický, jemnější a jemnější nápoj.
- Vlijte cukrový sirup do scezené vodky. Jemně promíchejte. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte další cukrový sirup.
- Vložte trychtýř do hrdla jedné z lahví a naplňte limoncellem. Postup opakujte se zbývajícími lahvemi.
- Před vypitím limoncello vychlaďte v lednici nebo mrazáku po dobu nejméně 4 hodin. Limoncello lze uchovávat v lednici až měsíc nebo v mrazáku až rok.