Pokud ještě nevyrábíte Labneh, je nejvyšší čas začít. Tento krémový, pikantní jogurtový sýr se připravuje z pouhých dvou jednoduchých ingrediencí.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Přídavný čas: 24 hodin
- Celkem: 24 hodin a 5 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 kelímek plnotučného řeckého jogurtu
- vrchovatá 1/4 lžičky mořské soli
Na podávání:
- extra panenský olivový olej na pokapání
- Drcené pistácie, citronová kůra nebo vločky červené papriky
- čerstvé lístky máty
- křupavá zelenina, pita nebo krekry
Postup
- V malé misce smíchejte jogurt a sůl.
- Směs naberte na vrstvu tenkého plátna (nebo na 2 vrstvy, podle tloušťky jogurtu).
- Okraje plátna svažte k sobě, ovažte ho kolem dřevěné lžíce a položte lžíci přes horní část středně velké mísy tak, aby labneh visel uprostřed, avšak nedotýkal se dna mísy.
- Přes noc nechte vychladnout.
- Labneh vyjměte ze sýrového plátna.
- Přendejte do mísy a podávejte jako pomazánku s požadovanými přílohami a zeleninou, pitou nebo krekry k namáčení.
- Lze jej také dát do salátů, pizzu nebo chléb jako měkký kozí sýr.