Naučte se, jak z bílé chlebové mouky a vody připravit kvásek. Po pěti dnech z něj můžete připravit kváskový chléb.
Příprava
- Celkem: 5 dní
- Počet porcí: pro 2 bochníky
Ingredience
- 250 g silné bílé chlebové mouky, nejlépe organické
- voda
Postup
- Den 1: Smíchejte 50 g mouky s 50 g vlažné vody ve sklenici nebo ještě lépe v plastové nádobě. Ujistěte se, že je všechna mouka zapracována, a nechte ji 24 hodin při pokojové teplotě.
- Den 2: Smíchejte 50 g mouky s 50 g vlažné vody a vmíchejte do včerejší směsi. Ujistěte se, že je všechna mouka zapracována, a nechte ji polozakrytou při pokojové teplotě dalších 24 hodin.
- Den 3: Smíchejte 50 g mouky s 50 g vlažné vody a vmíchejte do včerejší směsi. Ujistěte se, že je všechna mouka zapracována, a nechte ji poodkrytou při pokojové teplotě dalších 24 hodin.
- Den 4: Na povrchu směsi by se měly tvořit bublinky. Smíchejte 50 g mouky s 50 g vlažné vody a vmíchejte do včerejší směsi. Ujistěte se, že je všechna mouka zapracována, a nechte ji poodkrytou při pokojové teplotě dalších 24 hodin.
- Den 5: Směs by nyní měla být velmi aktivní a připravená na výrobu kvásku. Pokud ještě nebublá, pokračujte v každodenním přikrmování, dokud se tak nestane.
- Když je kvásek hotový, měl by vonět po jogurtu.
- Nyní máte kvásek, který je základem chleba.
- Uchovávejte ho v lednici (zůstane v klidovém stavu) a 24 hodin předtím, než ho budete chtít použít, polovinu z něj vylijte a dejte do něj 100 g mouky a 100 g vody.
- Nechte při pokojové teplotě a měla by být opět aktivní.
- Čím déle je kvásek v klidovém stavu, tím vícekrát je třeba ho obnovit – proces vylití poloviny kvásku a jeho nahrazení novou moukou a vodou, aby se znovu aktivoval.
- Pokud je váš kvásek připraven k použití, měla by v teplé vodě plavat čajová lžička směsi.
- Kvásek lze nyní použít k přípravě bílého kváskového chleba.