Zajímá vás, jak si doma připravit kuřecí vývar? Naučte se to pomocí tohoto receptu. Tento tradiční vývar s bohatou kuřecí chutí je lehce ochucený bylinkami. Kromě přípravy skvělých kuřecích polévek lze tento recept na kuřecí vývar použít také do nákypů, rýžových pokrmů a dalších receptů, které vyžadují kuřecí vývar.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Doba vaření: 3-4 hodiny
- Počet porcí: 6 šálků
Ingredience
- 1,5 kg kuřecích kousků s kostí (stehna, křídla, krky nebo hřbetní kosti)
- 2 celerová žebra s listy nakrájená na kousky
- 2 střední mrkve nakrájené na kousky
- 2 rozčtvrcené střední cibule
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžičky sušeného rozdrceného rozmarýnu
- 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
- 8-10 celých zrnek pepře
- 2 l studené vody
Postup
- Všechny přísady vložíme do polévkového hrnce. Pomalu přivedeme k varu. Snížíme teplotu, dokud se směs nevaří. Vaříme odkryté 3-4 hodiny a podle potřeby sbíráme pěnu.
- Odložíme kuře stranou, dokud nevychladne natolik, aby se s ním dalo manipulovat. Z masa odstraníme kosti, které vyhodíme. Maso necháme na další použití. Vývar scedíme, zeleninu a koření vyhodíme. Uložíme do chladničky na 8 hodin nebo přes noc. Odstraníme tuk z povrchu.
Časté dotazy
- Jaký je rozdíl mezi kuřecím vývarem a kuřecím bujónem? Kuřecí vývar se vyrábí z masa a kostí a vaří se na sporáku poměrně krátkou dobu. Má lehkou kuřecí chuť a je ideální pro použití do polévek. Kuřecí bujón se vyrábí z kostí, které se nejprve upečou v troubě a pak se několik hodin vaří na sporáku. Delší doba vaření vytáhne z kostí více kolagenu, který prohloubí chuť vývaru. Je vynikající pro přípravu omáček.
- Mohu kuřecí vývar převařit? Pokud jste do vývaru přidali zeleninu, ano kuřecí vývar můžete převařit. Mrkev, celer a cibule dodají vývaru skvělou chuť, ale pokud je necháte vařit příliš dlouho, mohou zanechat silnou hořkou chuť, která vývar ovládne.
- Jak mohu kuřecí vývar více dochutit? Jakmile se vývar dovaří, vyjměte maso, kosti a zeleninu a vařte dál, dokud se nesníží na třetinu. Získáte tak bohatou a šťavnatou chuť.
- Jak si mohu v nouzi připravit kuřecí vývar? Pokud doma připravujete kuřecí křídla, uschovejte křídla a hřbety v mrazáku a vytáhněte je, až bude čas na přípravu vývaru.
Foto: Unsplash