Domácí kuřecí polévka – ovšem, nemusíte být nemocní, abyste si ji zasloužili nebo si na ní pochutnali. Dobrá pro tělo i duši!
Ingredience
- 1 celé kuře
- 4 mrkve rozkrojené na poloviny
- 4 řapíky celeru, rozpůlené
- 1 velká cibule, rozpůlená
- sůl a pepř podle chuti
- 1 čajová lžička kuřecího bujonu (volitelně)
Postup
Kuřecí maso, mrkev, celer a cibuli vložte do velkého polévkového hrnce a zalijte studenou vodou. Zahřejte a vařte odkryté, dokud kuřecí maso neopadá od kostí (každou chvíli sbírejte pěnu).
Vše vyjměte z hrnce. Vývar sceďte. Maso zbavte kostí a nakrájejte mrkev, celer a cibuli. Vývar podle chuti osolte, opepřete a případně dochuťte kuřecím bujonem. Vraťte kuře, mrkev, celer a cibuli do hrnce, promíchejte a podávejte.
TIP: Mimo kuřecí vývar se dá také připravit lahodný vepřový vývar z kostí.
Výživové údaje na jednu porci
- 152 kalorií
- bílkoviny 13,1 g
- sacharidy 4,2 g
- tuk 8,9 g
- cholesterol 36,9 mg
- sodík 67,6 mg
TIP: Masové vývary jako tento lze snadno použít jako základ zeleninových polévek. Kuřecí vývar se skvěle hodí ke kapustové polévce nebo do celerové polévky.