Domácí kuřecí nudlová polévka se připravuje postaru vařením celého kuřete, můžete do ní přihodit jakoukoli zeleninu, nudle nebo těstoviny a bude úžasná. A každý ví, že kuřecí polévka je nejlepší polévka na nachlazení.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 1 hodina 40 minut
- Celkem: 2 hodiny
- Počet porcí: 6
Ingredience na domácí vývar
- 1,8 kg celého kuřete, opláchnutého a očištěného
- 1 hlavička česneku, rozkrojená na polovinu ve vodorovném směru
- 2 mrkve, nakrájené na kousky
- 2 listy celeru, nakrájené na kousky
- 2 cibule, oloupané a nakrájené na čtvrtiny
- 1 lžíce černého pepře
- 2 bobkové listy, čerstvé nebo sušené
- 4 snítky tymiánu
- 9 až 10 šálků vody (tolik, aby bylo kuře jen zakryté)
Na polévku:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku, rozemleté
- 2 střední mrkve, podélně rozkrojené na čtvrtiny a poté nakrájené na kousky
- 2 celerová žebra, nakrájená na 1 cm silné kousky
- 2 šálky drceného kuřecího masa (z domácího vývaru)
- 2 litry domácího kuřecího vývaru (výše)
- 200 g vaječných nudlí nebo těstovin dle výběru
- 2 až 3 lžičky Vegety nebo jiného vývaru v prášku
- 1/2 lžičky černého pepře
- 4 snítky tymiánu – volitelně
- 1 bobkový list – volitelně
- drobně nasekaná petrželka na ozdobu – volitelně
Postup
- Kuře vložte do velkého hrnce.
- Přidejte zbývající ingredience na vývar a pak přidejte tolik vody, aby bylo kuře jen zakryté (příliš mnoho vody = slabý vývar).
- Přikryjte pokličkou a na mírném ohni přiveďte vodu k mírnému varu.
- Poté upravte teplotu tak, aby se vařilo mírně i s pokličkou.
- Vařte 1,5 hodiny, dokud není kuře měkké a snadno se odděluje od kosti (nebo 8 hodin na nízké teplotě v pomalém hrnci).
- Během prvních 30 minut jednou nebo dvakrát seberte z povrchu usazeniny.
- Přeneste kuře na pánev.
- Maso rozdrobte a kosti vyhoďte. Budete potřebovat pouze polovinu kuřecího masa, zbytek si schovejte na jiný účel.
- Z vývaru odstraňte mrkev, celer atd. a vyhoďte je (případně můžete mrkev a celer nakrájet a přidat zpět do polévky ke kuřeti).
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu.
- Přidejte cibuli a česnek a vařte 2 minuty.
- Přidejte celer a mrkev, vařte 5 minut, dokud nezměknou a trochu nezesládnou, nenechte je zhnědnout.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou.
- Opatrně přilijte 8 šálků vývaru (v případě potřeby doplňte vodou) a nechte zbytky usazené na dně hrnce.
- Přidejte Vegetu (bujónový prášek), tymián, bobkový list a pepř. Promíchejte.
- Když začne bublat, přidejte nudle/těstoviny. Vařte po dobu uvedenou na obalu mínus 2 minuty.
- Opatrně promíchejte pouze jednou nebo dvakrát.
- Přidejte polovinu kuřecího masa, zamíchejte (rychle se zahřeje) a podle chuti osolte a opepřete – dobře okořeňte.
- Polévku ihned podávejte ozdobenou čerstvou petrželkou.