Domácí kuřecí omáčka – recept

Hlavní jídlaOmáčkyOmáčky a dipySmetanová omáčka

Tato kuřecí omáčka z kvalitního kuřecího vývaru a tučné smetany začíná základní světlou jíškou. Vynechejte práškové směsi na omáčky a připravte si domácí kuřecí omáčku od základu. Podávejte ji např. s pečeným kuřetem a bramborovou kaší.

Příprava

  • Doba vaření: 25 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • 1/2 šálku nesoleného másla
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 litr studeného kuřecího vývaru
  • 1/3 šálku tučné smetany
  • sůl a mletý bílý pepř dle chuti
  • špetka kajúnského pepře

Postup

  1. V hrnci na středně nízkém ohni rozpustíme máslo. Postupně zašleháme mouku, snížíme teplotu na minimum a mícháme 10-12 minut, dokud jíška nezezlátne a nebude vonět jako upečené koláčová kůrka.
  2. Po částech zašleháme asi 2 šálky studeného vývaru a mícháním odstraníme případné hrudky. Přidáme zbývající 2 šálky vývaru. Za občasného míchání vaříme 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne natolik, aby pokryla hřbet lžíce.
  3. Vmícháme hustou smetanu a dochutíme solí, bílým pepřem a kajúnským pepřem.
  4. Ochutnáme, a pokud omáčka stále chutná škrobově, necháme ji ještě chvíli povařit a v případě potřeby přidáme další studený vývar.

Tipy

  1. Pro zvýraznění chuti osmahněte před přidáním mouky na rozpuštěném másle cibuli, česnek nebo šalotku.
  2. Omáčku můžete podávat např. s kuřecím steakem, pečeným kuřetem, bramborovou kaší či opečenými bramborami, těstovinami nebo také s rýží.
  3. Zbytky kuřecí omáčky skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 4 dny. Chcete-li ji znovu ohřát, přiveďte ji na sporáku k varu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang