Tato kuřecí omáčka z kvalitního kuřecího vývaru a tučné smetany začíná základní světlou jíškou. Vynechejte práškové směsi na omáčky a připravte si domácí kuřecí omáčku od základu. Podávejte ji např. s pečeným kuřetem a bramborovou kaší.
Příprava
- Doba vaření: 25 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 1/2 šálku nesoleného másla
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1 litr studeného kuřecího vývaru
- 1/3 šálku tučné smetany
- sůl a mletý bílý pepř dle chuti
- špetka kajúnského pepře
Postup
- V hrnci na středně nízkém ohni rozpustíme máslo. Postupně zašleháme mouku, snížíme teplotu na minimum a mícháme 10-12 minut, dokud jíška nezezlátne a nebude vonět jako upečené koláčová kůrka.
- Po částech zašleháme asi 2 šálky studeného vývaru a mícháním odstraníme případné hrudky. Přidáme zbývající 2 šálky vývaru. Za občasného míchání vaříme 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne natolik, aby pokryla hřbet lžíce.
- Vmícháme hustou smetanu a dochutíme solí, bílým pepřem a kajúnským pepřem.
- Ochutnáme, a pokud omáčka stále chutná škrobově, necháme ji ještě chvíli povařit a v případě potřeby přidáme další studený vývar.
Tipy
- Pro zvýraznění chuti osmahněte před přidáním mouky na rozpuštěném másle cibuli, česnek nebo šalotku.
- Omáčku můžete podávat např. s kuřecím steakem, pečeným kuřetem, bramborovou kaší či opečenými bramborami, těstovinami nebo také s rýží.
- Zbytky kuřecí omáčky skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 4 dny. Chcete-li ji znovu ohřát, přiveďte ji na sporáku k varu.