Tento domácí kečup si snadno připravíte v pomalém hrnci. Chutí, strukturou i barvou se blíží značkovým kečupům. Domácí kečup se skvěle hodí na tradiční chleba ve vajíčku.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 12 hodin
  • Počet porcí: 3 šálky

Ingredience

  • 2 plechovky drcených rajčat
  • 1/2 šálku vody
  • 2/3 šálku bílého cukru
  • 3/4 šálku bílého destilovaného octa
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1 a 3/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky celerové soli
  • 1/8 lžičky hořčičného prášku
  • 1/4 lžičky jemně mletého černého pepře
  • 1 celý hřebíček

Postup

  1. Nasypeme rajčata do pomalého hrnce. Do každé vyprázdněné plechovky přilijeme 1/4 šálku vody a nalijeme ji do pomalého hrnce.
  2. Přidáme cukr, ocet, cibulový a česnekový prášek, sůl, celerovou sůl, hořčičný prášek, černý pepř a celý hřebíček. Prošleháme.
  3. Vaříme na nejvyšší stupeň odkryté 10-12 hodin, dokud se směs nezredukuje na polovinu a velmi nezhoustne.
  4. Ke zjemnění struktury kečupu použijeme ponorný mixér a mixujeme po dobu asi 20 sekund.
  5. Nabereme kečup do jemného cedníku a směs procedíme, abychom z ní odstranili slupky a semínka. Přecezený kečup přelijeme do mísy a necháme zcela vychladnout.
  6. Ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl nebo pepř. Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 3 týdny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang