Tento domácí kečup si snadno připravíte v pomalém hrnci. Chutí, strukturou i barvou se blíží značkovým kečupům. Domácí kečup se skvěle hodí na tradiční chleba ve vajíčku.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Doba vaření: 12 hodin
- Počet porcí: 3 šálky
Ingredience
- 2 plechovky drcených rajčat
- 1/2 šálku vody
- 2/3 šálku bílého cukru
- 3/4 šálku bílého destilovaného octa
- 1 lžička cibulového prášku
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1 a 3/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky celerové soli
- 1/8 lžičky hořčičného prášku
- 1/4 lžičky jemně mletého černého pepře
- 1 celý hřebíček
Postup
- Nasypeme rajčata do pomalého hrnce. Do každé vyprázdněné plechovky přilijeme 1/4 šálku vody a nalijeme ji do pomalého hrnce.
- Přidáme cukr, ocet, cibulový a česnekový prášek, sůl, celerovou sůl, hořčičný prášek, černý pepř a celý hřebíček. Prošleháme.
- Vaříme na nejvyšší stupeň odkryté 10-12 hodin, dokud se směs nezredukuje na polovinu a velmi nezhoustne.
- Ke zjemnění struktury kečupu použijeme ponorný mixér a mixujeme po dobu asi 20 sekund.
- Nabereme kečup do jemného cedníku a směs procedíme, abychom z ní odstranili slupky a semínka. Přecezený kečup přelijeme do mísy a necháme zcela vychladnout.
- Ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl nebo pepř. Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 3 týdny.