Recept na domácí karamelová jablka

DezertyDezerty, zákusky a pohárySladká jídla
Domácí karamelová jablka

Nic se nevyrovná křupání karamelových jablek za sychravého podzimního večera a tato chutnají mnohem lépe než kupovaná.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 10 minut
  • Celkem: 20 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • 8 jablek
  • 400 g zlatého krupicového cukru
  • 1 lžička octa
  • 4 lžíce zlatého sirupu

Postup

  1. Jablka vložte do velké mísy a zalijte je vroucí vodou (možná budete muset udělat dvě dávky). Tím se odstraní voskový povlak a karamel lépe ulpívá.
  2. Důkladně je osušte a odřízněte stopky.
  3. Do konce stopky každého jablka zapíchněte dřevěnou špejli nebo tyčinku na lízátko.
  4. Rozložte list papíru na pečení a položte na něj jablka v blízkosti plotny.
  5. Cukr spolu se 100 ml vody nasypte do hrnce a postavte na střední teplotu.
  6. Vařte 5 minut, dokud se cukr nerozpustí, a poté vmíchejte ocet a sirup.
  7. Do pánve vložte teploměr na cukr a vařte do 150 °C (nebo do fáze „tvrdého prasknutí“).
  8. Jestliže nemáte teploměr, můžete karamel otestovat tak, že trochu nalijete do misky se studenou vodou. Měl by okamžitě ztuhnout a po vyjmutí by měl být křehký a snadno se lámat.
  9. Pokud karamel stále ještě můžete rozmáčknout, pokračujte ve vaření.
  10. Každé jablko rychle a opatrně namočte do horkého karamelu, nechte přebytečné množství odkapat a položte na papír, aby ztuhlo.
  11. Pokud teplota klesne a karamel začne být hustý a lepkavý, budete ho možná muset trochu ohřát. Před konzumací nechte karamel vychladnout.
  12. Lze připravit až 2 dny předem a skladovat na suchém místě.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang