Nic se nevyrovná křupání karamelových jablek za sychravého podzimního večera a tato chutnají mnohem lépe než kupovaná.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 20 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 8 jablek
- 400 g zlatého krupicového cukru
- 1 lžička octa
- 4 lžíce zlatého sirupu
Postup
- Jablka vložte do velké mísy a zalijte je vroucí vodou (možná budete muset udělat dvě dávky). Tím se odstraní voskový povlak a karamel lépe ulpívá.
- Důkladně je osušte a odřízněte stopky.
- Do konce stopky každého jablka zapíchněte dřevěnou špejli nebo tyčinku na lízátko.
- Rozložte list papíru na pečení a položte na něj jablka v blízkosti plotny.
- Cukr spolu se 100 ml vody nasypte do hrnce a postavte na střední teplotu.
- Vařte 5 minut, dokud se cukr nerozpustí, a poté vmíchejte ocet a sirup.
- Do pánve vložte teploměr na cukr a vařte do 150 °C (nebo do fáze „tvrdého prasknutí“).
- Jestliže nemáte teploměr, můžete karamel otestovat tak, že trochu nalijete do misky se studenou vodou. Měl by okamžitě ztuhnout a po vyjmutí by měl být křehký a snadno se lámat.
- Pokud karamel stále ještě můžete rozmáčknout, pokračujte ve vaření.
- Každé jablko rychle a opatrně namočte do horkého karamelu, nechte přebytečné množství odkapat a položte na papír, aby ztuhlo.
- Pokud teplota klesne a karamel začne být hustý a lepkavý, budete ho možná muset trochu ohřát. Před konzumací nechte karamel vychladnout.
- Lze připravit až 2 dny předem a skladovat na suchém místě.