Koření z domácích zásob spolu s očištěnou cibulí, česnekem a zázvorem vytváří autentickou chuť tohoto jemného jehněčího kari.
Ingredience
- kousek zázvoru velikosti palce, ½ nakrájejte na proužky, zbytek nechte vcelku
- 2 cibule rozkrojené na čtvrtiny
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 tyčinka skořice
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté kurkumy
- ½ lžičky fenyklových semínek
- 750 g jehněčí kýty nakrájené na kostky
- 400 g plechovky nakrájených rajčat
- 1 červená nebo zelená chilli paprička, zbavená slupky a nakrájená na plátky
- malý svazek koriandru, stonky nasekané nadrobno, listy nasekané nahrubo
- rýže basmati a mangové čatní, k podávání
Postup
- Do kuchyňského robotu vložte ½ zázvoru velikosti palce, 2 cibule nakrájené na čtvrtky a 4 stroužky česneku a 300 ml vody. Rozmixujte na hladké pyré.
- Strany seškrábněte lžící a znovu rozmixujte, aby bylo vše co nejhladší. Přendejte do hluboké pánve, přikryjte pokličkou a 15 minut povařte.
- Odstraňte pokličku a za občasného míchání vařte dalších 5 minut. Nyní už by měla být všechna tekutina pryč. Pokud ne, vařte ještě chvíli.
- Do pánve přidejte 2 lžíce řepkového oleje a zbylý kousek zázvoru nakrájený na proužky. Zvyšte teplotu a za stálého míchání smažte 3-5 minut, dokud se nezačne barvit.
- Vmíchejte 1 tyčinku skořice, 1 lžíci mletého koriandru, 1 lžičku mletého kmínu, 1 lžičku mleté kurkumy a ½ lžičky fenyklových semínek a přidejte 750 g jehněčí kýty. Smažte, dokud jehněčí nezmění barvu.
- Vsypte 400 g plechovky nakrájených rajčat s plechovkou vody a 1 červenou nebo zelenou chilli papričku zbavenou semínek a nakrájenou na plátky, dobře okořeňte, přikryjte a nechte 1 hodinu dusit.
- Vmíchej nadrobno nasekané stonky koriandru, znovu přikryj a vař posledních 30 minut, dokud jehněčí maso nezměkne. V případě potřeby přidejte trochu vody, aby se konzistence během vaření zjemnila.
- Vmíchejte nahrubo nasekané listy koriandru a podávejte s rýží basmati a mangovým čatní.