Jahody jsou oblíbenou letní pochoutkou. Nemusíte je jíst jen samotné nebo s cukrem, výborně chutnají třeba na ovocných dortech. Co takhle si připravit snadný a vynikající domácí jahodový dort?
Příprava
- Příprava: 1 hodina 30 minut
- Pečení: 25 minut
- Celkem: 1 hodina 55 minut
Ingredience na dort
- Hladká mouka (285 g)
- Pečicí prášek (2 lžičky)
- Jedlá soda (1/2 lžičky)
- Sůl (1 lžička)
- Máslo (170 g)
- Cukr krystal (350 g)
- Vaječné bílky (5 ks)
- Jogurt nebo kysaná smetana (75 g)
- Vanilkový extrakt (2 lžičky)
- Mléko (120 ml)
- Jahodový protlak (1/2 hrnku)
Ingredience na polevu
- Jahody sušené mrazem (1 hrnek)
- Plnotučný tvaroh (1 balení)
- Máslo (115 g)
- Moučkový cukr (360 g)
- Mléko (1-2 lžíce)
- Vanilkový extrakt (1 lžička)
- Špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 177 °C. Dvě kulaté dortové formy vymažte máslem.
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Za pomoci ručního mixéru vyšlehejte máslo a cukr, šlehejte po dobu 2 minut. Přidejte vaječné bílky a šlehejte další 2 minuty. Poté přidejte kysanou smetanu nebo jogurt, vanilkový extrakt, a šlehejte při nejnižších otáčkách. Vmíchejte 1/2 hrnku jahodového protlaku a přidejte sypké ingredience.
- Směs přemístěte do pečicích forem a pečte zhruba 25 minut.
- Za pomoci mixéru smíchejte sušené jahody s tvarohem. Přidejte máslo, moučkový cukr, lžíci mléka a vanilkový extrakt, a pokud je směs příliš tuhá, můžete přidat lžíci mléka.
- Seřízněte korpus tak, aby byl zcela plochý, naneste na něj polevu, a přiklopte druhým korpusem.