jahodove-dorticky-recept

Sezóna jahod začíná, a byla by velká škoda této příležitosti nevyužít. Díky našemu receptu se naučíte upéct snadné a nejlepší jahodové dortíčky se smetanou.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 45 minut

Ingredience na jahody se šlehačkou

  • 6-7 šálků rozčtvrcených jahod
  • 1/4 šálku + 2 polévkové lžíce (75 g) granulovaného cukru
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1 šálek (240 ml) husté smetany

Ingredience na dortíčky

  • 2 a 3/4 hrnku (345 g) hladké mouky a další na ruce a pracovní plochu
  • 1/4 šálku (50 g) krystalového cukru
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 3/4 šálku (180 g) nesoleného másla, studeného a nakrájeného na kostičky
  • 1 šálek (240 ml) studeného podmáslí
  • 2 lžíce (30 ml) tučné smetany nebo podmáslí
  • hrubý cukr na posypání

Postup

  1. Začněte jahodami: Jahody a 1/4 šálku (50 g) krystalového cukru smíchejte ve velké míse. Přikryjte a dejte do chladničky, dokud nebudou připraveny k použití.
  2. Předehřejte troubu na 204 °C. Ve velké míse nebo ve velkém kuchyňském robotu smíchejte mouku, krystalový cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Šlehejte nebo mixujte, dokud se nespojí.
  3. Přidejte máslo nakrájené na kostičky a vmíchejte ho do suchých přísad pomocí nože na pečivo nebo několikerým mixováním v robotu. Mixujte, dokud se nevytvoří hrubé drobky.
  4. Navrch nalijte podmáslí. Vše opatrně složte dohromady velkou lžící nebo gumovou stěrkou, dokud se nezačne spojovat. Těsto příliš nepropracovávejte.
  5. Těsto a případné drobečky těsta vylijte na pomoučněnou pracovní plochu a jemně spojte hojně pomoučenýma rukama. Mějte poblíž náhradní mouku a v tomto kroku ji často používejte k moučení rukou a pracovní plochy. Pomocí pomoučených rukou nebo pomoučeného válečku těsto co nejlépe zploštěte do obdélníku.
  6. Jednu stranu přeložte do středu, pak druhou stranu. Těsto otočte do vodorovné polohy. Opět opatrně zploštěte do obdélníku. Znovu zopakujte přeložení.
  7. Těsto ještě jednou otočte do vodorovné polohy. Jemně zploštěte do obdélníku. Přeložení zopakujte ještě jednou. Nakonec zploštěte těsto na konečný obdélník.
  8. Pomocí vykrajovátka na sušenky vykrájejte kolečka. Zbytky těsta znovu rozválejte/vyplácejte a vykrajujte další kolečka, dokud nezískáte přibližně 10-12 dortíčků.
  9. Uspořádejte dortíčky těsně vedle sebe na pergamenem nebo silikonovou podložkou na pečení vyloženém plechu. Dbejte na to, aby se vzájemně dotýkaly.
  10. Vrchní části potřete 2 lžícemi husté smetany nebo podmáslí a posypte hrubým cukrem. Pečte 18-22 minut nebo dokud nejsou sušenky na povrchu zlatohnědé. Vyjměte je z trouby a před sestavením je nechte alespoň 10 minut vychladnout na plechu.
  11. Smetanu, 2 lžíce krystalového cukru a vanilku šlehejte ručním nebo stojanovým mixérem s nástavcem na šlehání na středně vysoké rychlosti, dokud se nevytvoří středně měkké špičky, asi 3 minuty.
  12. Dortíčky rozkrojte napůl a poklaďte je jahodami a šlehačkou. Ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang