Tato domácí jahodová poleva je plná čerstvé jahodové chuti. Podávejte ji studenou jako dezertní polevu na tvarohový koláč nebo zmrzlinu. Nebo ji ohřejte a vychutnejte si ji k snídani na palačinkách nebo vaflích. Skladujte přikryté v chladničce.
Ingredience
- 1 půllitr čerstvých jahod, oloupaných a rozpůlených
- ⅓ šálku bílého cukru
- 1 lžička vanilky (volitelně)
Recept je na 4 porce.
Postup
- Smíchejte jahody, cukr a vanilku v hrnci na středním ohni.
- Za občasného míchání vařte, dokud směs nezačne prskat a nezačne se tvořit šťáva.
- Pokračujte v míchání.
- Několik jahod rozmačkejte dřevěnou lžící nebo žáruvzdornou špachtlí, abyste pomohli vytvořit sirup.
- Vařte, dokud omáčka nezhoustne, asi 15 minut.
- Odstavte z ohně.
- Přeneste 1/3 jahodové omáčky do mixéru.
- Zatímco budete směs pyré zpracovávat, přikryjte jej a přidržujte víko chňapkou.
- Pyré přidejte zpět do zbývající omáčky a míchejte, dokud se nespojí.