Domácí jablečný mošt je typickým podzimním nápojem a my vás naučíme, jak si vyrobit jednoduchou verzi pomocí pomalého hrnce.
Ingredience
- 1 pomeranč
- 10 středně velkých jablek (použijte různé odrůdy)
- 3 tyčinky skořice (nebo 1 lžíce mleté skořice)
- 1 lžička mletého hřebíčku
- krystalový cukr
Postup
- Pomeranč oloupejte a vložte jeho části do čtyřčtvrtečního nebo většího pomalého hrnce. Jablka opláchněte, nakrájejte na čtvrtky a vložte do pomalého hrnce.
- Přidejte tyčinky skořice, mletý hřebíček a cukr. Přidejte jen tolik vody, aby bylo ovoce zakryté.
- Vařte na mírném ohni 6-7 hodin. (Nebo na vysoké teplotě po dobu 3 hodin.)
- Po 6-7 hodinách bude ovoce velmi měkké. Pomocí velké lžíce ovoce rozmačkejte a uvolněte z něj tekutiny. Nechte mošt vařit na mírném ohni ještě 1 hodinu.
- Velmi pomalu přeceďte tekutinu přes jemné síto do velkého hrnce nebo džbánu. Pevné části můžete vyhodit. Ještě jednou mošt přeceďte, abyste se zbavili dalších pevných látek.
- Cider podávejte teplý.
- Zbytky moštu vydrží v chladničce až 5-7 dní. Před podáváním ho ohřejte na sporáku nebo si ho vychutnejte studený.