Podle tohoto receptu na jablečné želé připravíte tradiční a chutné domácí želé.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 40 minut
- Přídavný čas: 1 den
- Celkem: 1 den a 1 hodina
- Počet porcí: 100
Ingredience
- 1,5 kg jablek, zbavených jader a nakrájených na kostičky
- 3 šálky vody nebo podle potřeby
- 7 a ½ šálku bílého cukru
- ½ lžičky másla
- 1 balení ovocného pektinu v prášku
Postup
- Jablka vložte do velkého hrnce a zalijte je vodou.
- Přiveďte je k varu, snižte teplotu, přikryjte a vařte, dokud jablka nezměknou, asi 5 minut.
- Uvařená jablka rozdrťte a vařte dalších 5 minut.
- Rozdrcená jablka přendejte do síta nebo plátna na sýr.
- Nechte okapat do mísy, dokud veškerá tekutina neodteče, a jemně přitlačte, aby se uvolnila všechna šťáva.
- Odměřte 5 šálků jablečné šťávy a v případě potřeby přidejte vodu, abyste měli přesné množství.
- Do šťávy vmíchejte cukr; přidejte máslo, aby se snížila pěnivost.
- Směs šťávy přiveďte za stálého míchání k varu.
- Vmíchejte pektin; za stálého míchání vařte přesně 1 minutu, aby se pektin rozpustil.
- Odstavte z ohně. Přebytečnou pěnu slijte kovovou lžící.
- Sklenice a víčka sterilizujte ve vroucí vodě alespoň 5 minut.
- Do horkých sterilizovaných sklenic nalijte jablečný džem a naplňte je do 1/8 palce od horního okraje.
- Po naplnění sklenic přejeďte nožem nebo tenkou špachtlí po jejich vnitřku, abyste odstranili případné vzduchové bubliny.
- Otřete okraje sklenic vlhkou papírovou utěrkou, abyste odstranili zbytky potravin.
- Zavřete je víčky a našroubujte kroužky.
- Na dno velkého hrnce umístěte stojan a naplňte jej do poloviny vodou.
- Přiveďte k varu a sklenice do vroucí vody spusťte pomocí držáku.
- Mezi sklenicemi nechte 5 cm mezeru.
- V případě potřeby přilijte další vroucí vodu, aby hladina vody byla alespoň 1 palec nad horními okraji sklenic.
- Přiveďte vodu k varu, hrnec přikryjte a zpracovávejte 5 minut.
- Sklenice opatrně vyjměte z hrnce a položte je na dřevěnou nebo látkou pokrytou plochu, několik centimetrů od sebe, dokud nevychladnou.
- Po vychladnutí stiskněte prstem horní část každého víčka a ujistěte se, že těsní (víčka se vůbec nepohybují nahoru ani dolů).
- Nechte je 24 hodin stát při pokojové teplotě.
- Skladujte v chladném a tmavém prostoru.
- Otevřené želé uchovávejte v chladničce až 3 týdny.