Domácí housky se semínky, které se výborně hodí ke snídani i svačině.
Příprava vyžaduje trochu času, není však náročná. Kynuté těsto nemusí dlouho kynout, protože se před pečením namáčí ve speciálním nálevu, aby byly domácí housky na povrchu hladké jako bývají bavorské preclíky.
Ingredience
- 550 g hladké mouky
- 280 ml vody
- 15 g rostlinného tuku
- 1 lžičku soli
- 20 g sušeného droždí
- 15 ml černého piva (nemusí být)
- 1 l vody a 40 g jedlé sody
- různá semínka, např. lněné, sezam, mák
- sušený česnek a hrubozrnná sůl na posypání.
Postup
- V míse smícháme všechny přísady na housky (kromě vody a jedlé sody na nálev) a vypracujeme z nich vláčné, nelepivé a pružné těsto. Přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme chvíli nakynout na teplém místě.
- Odpočinuté těsto rozdělíme na 8 dílů a z každého z nich vyválíme asi 50 cm dlouhé pásky.
- Přeložíme je na polovinu a proplétáme je do spirály. Nakonec spojíme oba konce a vznikne nám zapletený kruh.
- Zformované pečivo budeme nyní namáčet do louhu. Ten si připravíme tak, že dáme na sporák do většího hrnce vodu a mícháním v ní rozpustíme jedlou sodu. Necháme sevřít. Jakmile voda se sodou vře, dáme do ní opatrně jednu housku.
- Necháme povařit asi 20 sekund, vybereme z “lázně” a dáme na plech vyložený papírem na pečení. Zopakujeme to se všemi dalšími kousky.
- Před pečením posypeme pečivo semínky, solí, česnekem a pečeme asi 16 minut při 210 stupních.
- Nejlépe chutnají čerstvé, pokud je nesníte, zmrazte je, na druhý den už nebudou tak křupavé.
Domácí housky se semínky se dají výborně zmrazit. Nejlépe ve fázi, když je vytáhnete z lázně, necháte chvíli okapat a vychladnout.
Pak je stačí rozložit na plech, zmrazit a zmrazené zabalit do igelitového sáčku. Před pečením stačí na 10-20 minut nechat odležet při pokojové teplotě a péct jako čerstvé.