Toto neodolatelně kouřové koření vydrží měsíc a dochutí vše od míchaných vajíček až po jehněčí kotlety.
Ingredience
- 15 sušené chilli de árbol
- 2 sušené chilli guajillo
- 1 sušené chilli ancho
- 1 lžíce kmínu
- 1 a ½ lžičky semen koriandru
- 3 rozetřené stroužky česneku
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 a ½ lžičky pálivé uzené španělské papriky
- 1 lžička soli
- ¾ šálek olivového oleje
Postup
- Do velké žáruvzdorné odměrky vložte chilli papričky árbol, guajillo a ancho.
- Zalijte je vroucí vodou tak, aby byly ponořené.
- Přikryjte je fólií a nechte je stát, dokud nebudou velmi poddajné a chladné tak, aby se s nimi dalo manipulovat (15-20 minut).
- Slijte vodu.
- Odstraňte stonky a semínka a vyhoďte je.
- Kmín a koriandr opékejte na suché malé pánvi na středně nízkém plameni za stálého míchání asi 3 minuty.
- Přeneste do kuchyňského robotu, přidejte česnek a drťte, dokud se koření nerozdrtí a česnek nevytvoří pastu.
- Přidejte chilli papričky a drťte, dokud se z nich nevytvoří hrubá pasta.
- Přidejte citronovou šťávu, ocet, rajčatový protlak, papriku a sůl a zpracovávejte, dokud není směs z větší části hladká, ale stále má trochu strukturu.
- Přilijte ½ šálku oleje.
- Zpracovávejte, dokud se olej nevstřebá.
- Harissu přendejte do mísy.
- Zalijte zbývající ¼ šálku oleje.