Příprava nejlepšího guacamole je jednoduchá. Jen zralé avokádo, sůl, limetka, cibule, chilli, koriandr a trochu nakrájených rajčat. Podávejte ho jako dip na příštím večírku nebo jím naplňte tacos a vylepšete tak večeři. Mimo tacos se guacamole skvěle hodí k veganským karbanátkům.
Slovo guacamole i dip pocházejí z Mexika, kde se avokádo pěstuje již tisíce let. Název je odvozen ze dvou aztéckých slov v jazyce Nahuatl – ahuacatl (avokádo) a molli (omáčka).
Příprava
K přípravě guacamole potřebujete pouze zralé avokádo a sůl. Poté přidejte trochu limetkové nebo citronové šťávy, která pomůže vyvážit bohatost avokáda. Kdo chce, může přidat nasekaný koriandr, chilli, cibuli a/nebo rajčata.
Jak dlouho to potrvá?
- celková doba přípravy: 10 minut
- počet porcí: 2 až 4 porce
Jakmile máte připravené základní guacamole, můžete experimentovat s různými variacemi. Přidejte jahody, broskve, ananas, mango nebo třeba meloun. Mexické guacamole obsahuje semínka granátového jablka a kousky broskví. Buďte při přípravě domácího guacamole kreativní!
Ingredience
- 2 zralá avokáda
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžíce čerstvé limetkové nebo citronové šťávy
- 2–4 lžíce nasekané červené cibule nebo na tenké plátky nakrájené zelené cibule
- 1–2 nasekané chilli papričky serrano (nebo jalapeño), zbavené stonků a semínek
- 2 lžíce jemně nasekaného koriandru
- špetka čerstvě mletého černého pepře
- 1/2 zralého rajčete, nakrájeného na kousky (volitelně)
- několik plátků ředkvičky na ozdobu (volitelně)
- tortilla chipsy k podávání
Postup
Obě avokáda rozkrojte na polovinu a odstraňte pecku. Tupým nožem nařízněte vnitřek avokáda a lžící vydlabejte dužinu. Vložte do mísy. Avokádo nahrubo rozmačkejte vidličkou. Nepřehánějte to! Guacamole by nemělo být úplně jemné.
Osolte a ochuťte limetkovou (nebo citronovou) šťávou. Kyselina obsažená v limetkové šťávě vyváží bohatost avokáda a pomůže oddálit jeho hnědnutí.
Přidejte nakrájenou cibuli, koriandr, černý pepř a chilli. Chilli papričky se liší svou pálivostí. Začněte proto s polovinou jedné chilli papričky a přidávejte další podle toho, jak moc pikantní chutě chcete dosáhnout.
Nezapomeňte, že vzhledem k variabilitě čerstvých surovin se většina z nich přidává podle chuti. Inspirujte se tímto receptem a upravte ho podle své chuti.
Pokud guacamole připravujete několik hodin předem, přikryjte ho potravinářskou fólii a přitlačte ji, aby se pod ní nedostal vzduch. V opačném případě guacamole zhnědne. Ozdobte plátky ředkvičky. Podávejte s tortilla chips, ať už domácími nebo kupovanými.
Zbytky guacamole lze uchovávat v lednici až 3 dny.
Tip: Chlazení rajčat škodí jejich chuti. Pokud tedy chcete do guacamole použít nakrájená rajčata, přidejte je až těsně před podáváním.
Nutriční hodnoty
Uvedená porce obsahuje tyto nutriční hodnoty:
- 252 kcal
- 22 g tuků
- 16 g sacharidů
- 3 g bílkovin